Fransa'da Ulusal Meclis, Tartismali Kovid-19'La Mücadele Yasa Tasarisini Kabul Etti

Fransa’da parlamentonun Ulusal Meclis kanadi, hastane ve bakimevi çalisanlarina yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi zorunlulugu getiren tartismali Kovid-19 ile mücadele yasa tasarisini ilk okumada kabul etti.

Ulusal Meclis’te 2 gün ve gecedir tartisilan yasa tasarisi, 86’ya karsi 117 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Tasari bugün Senato tarafindan hizlandirilmis prosedürle ele alinacak.

Hükümet, tasarinin bu hafta sonunda yasalasmasini istiyor.???????

Milletvekilleri arasinda ciddi tartismalara neden olan yasa tasarisi, hastane ve bakim evi çalisanlarina Kovid-19 asisini zorunlu hale getiriyor, Kovid-19 saglik karti uygulamasinin alanini genisletiyor.

Uygulama, belli etkinlik ve mekanlara giriste Kovid-19 asisi oldugunu belgelemeyi veya son 48 saatte yapilmis negatif PCR testi sonucu göstermeyi ya da son 6 ayda hastaliga yakalanip iyilestigini kanitlamayi gerektiriyor.

Tasari ayrica, su ana kadar konser gibi genis katilimli etkinliklerde uygulanan Kovid-19 saglik karti uygulamasini kafeler, restoranlar, toplu tasima, 50 kisiden fazla kisinin bulundugu tüm kapali mekanlar ile eglence parklarina zorunlu kiliyor.

Bu isletmelerinin isverenlerine, uygulamaya uymayan çalisanlarina 2 ay süreyle maas vermeme, uymamakta israr ederse 2 sonunda isten çikarma imkani veren yasa tasarisi, 30 gün içerisinde 3 defa Kovid-19 saglik karti kontrolü yapmadigi belirlenen isletme sahiplerine 1 yila kadar hapis ve 9 bin avro para cezasi getiriyor.

Yasa tasarisi, virüse yakalanan kisilerin zorunlu izolasyonunu da öngörüyor.

Kaynak: AA