Eski Milletvekili Demirel'den Bakan Kurum'a Müsilaj Mesaji

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum’a mektup göndererek Marmara Denizi’ne kiyisi olan bölgelerde gerek görüntü olarak gerekse kötü kokusuyla rahatsizlik olusturan ve bir yandan da balik ölümlerine yol açan “deniz salyasi” sorununun çözümü için sorular yönelten 22 ve 23. dönem CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, son bir ayda yapilan yüzeysel temizlikle ortadan kalkmis görünen müsilaj sorununun Bursa Gemlik, Kursunlu, Gemsaz ve Kumla kiyilarinda yeniden görünmesi üzerine harekete geçti.

Eski Milletvekili Demirel'den Bakan Kurum'a Müsilaj Mesaji
Evsel ve sanayi atiklari aritilmadan denize döküldükçe müsilaj sorununun da asla bitmeyeceginin anlasildigini belirten Demirel, “Müsilajin sona ermesi için kalici ve etkin tedbirler sart. Hükümetin merkezi kararlarla bu isin öncülügünü yapmasi gerekiyor. Çünkü belediyelerin imkânlariyla tedbirlerin alinmasi ve Marmara Denizi’nin yeniden hayata döndürülmesi mümkün görünmüyor. Balikçilarimizla görüstüm, ‘attigimiz aglar bu jelimsi siviyla kaplaniyor ve zarar görüyoruz’ diyorlar. Marmara Denizi’nin sadece yüzeyi temizlenerek bu sorunu asamayacagi artik belli oldu. 2008 yilindan beri zaman zaman ortaya çikan müsilaj sorununun asilmasi için geçen 12 yili askin süredir bu durumdan korunmak adina maalesef plan-program yapilmadi. Eski bir Çevre Bakani aritma tesislerini gündüz kontrol ediyoruz, gece etmiyoruz demisti. Evsel ve sanayi atiklarini temizlemesi gereken aritma tesislerinin son durumu ile ilgili tespitlerin neler . Ilk görüldügü dönemde gereken tedbirler alinsa bugün müsilaj sorununun yasanmiyor olacakti. Bazi bilim adamlarinca daha evvel yapilan açiklamalarda denize girmeyin açiklamasi yapilmis, yetkililer ise denize girilebilir ve baliklar da yenebilir demisti. Kirliligin yok olmadigi bir ortamda deniz ne kadar temiz, baliklar ne kadar sagliklidir? doyurucu bir açiklama yapilmiyor. Bilim Kurulu tarafindan insanlarimizin denize girdigi yerlerde tahliller, denizin temizligi ile ilgili arastirmalar yapilmis midir, bilmiyoruz. Marmara Denizi’nde tutulan baliklar yenebilir mi, yenmemeli mi, bilmiyoruz. Farkli açiklamalardan dolayi insanlarin kafasi karisik. Denizin üstündeki müsilaji temizlemek yetmez, önemli olan deniz kirliliginin engellenmesi için yapilmasi gereken çalismalardir. Denizin dibindeki mevcut müsilajin temizlenmesi için bir çalisma var mi, yok mu? Kamuoyu bu konuda da aydinlatilmalidir. Marmara Denizi’ni kirleten derelerle ilgili, örnegin Nilüfer’in islâhi ile ilgili bir çalisma var mi? Bu konularin hükümet tarafindan ivedilikle ele alinmasi talebimizi yineliyoruz” dedi.

Marmara Denizi’nin çevresinde 25 milyon insanin yasadigini hatirlatan Demirel, “Marmara Denizi ve içindeki canlilar hep birlikte haykiriyorlar: Imdat! Yasamak istiyoruz, bugün, yarin ve daima.. Bu feryada hep birlikte kulak vermeliyiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA