Erzurum Kongresi'nin 102. Yil Dönümü Coskuyla Kutlandi

Erzurum Kongresi’nin 102. yil dönümü kentte düzenlenen coskulu törenlerle kutlandi.

Erzurum Kongresi'nin 102. Yil Dönümü Coskuyla Kutlandi
Törenler ilk olarak Havuzbasi’nda basladi.

Erzurum Valisi Okay Memis, MHP Genel Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Kamil Aydin, 9. Kolordu Komutani Tümgeneral Erhan Uzun ve Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen’in de katildigi törende ilk olarak Atatürk Aniti’na çelenk konuldu.

Saygi durusu ve akabinde okunan Istiklal Marsi sonrasi Baskan Mehmet Sekmen, günün anlam ve önemini belirten bir konusma yapti. Baskan Sekmen, sunlari kaydetti: “Bundan tam 102 yil önce, 23 Temmuz - 7 Agustos 1919 tarihleri arasinda yapilan Erzurum Kongresi, enkaz altinda kalan milletimizin yeniden hayata dönmesini saglayarak, ulusumuzun ebedi varligini tüm dünyaya göstermistir. 1914 yilinda baslayan ve 1918 yilinda sona eren Birinci Dünya Harbi, devletimiz için çetin sartlar altinda geçti. Pek çok cephede düsmana karsi savasan evlatlarimizin yüz binlercesi sehit olup üzerinde yasadigimiz bu topraklari vatan haline getirdi. Aziz milletimiz ve onun mensubu oldugu Osmanli Devleti, maalesef, savasin yenik tarafinda sayildi ve 30 Ekim 1918’de, Itilaf Devletleriyle, Mondros Mütarekesi’ni imzalamak zorunda kaldi. Hatirlandigi gibi; bu anlasmanin bir sonucu olarak yedi cephede mücadele vermis olan kahraman Türk Ordusu terhis edildi. Askerlerimizin silahlari toplandi. Limanlarimiza, kislalarimiza el konuldu. Bu felaketler yasanirken Yunanlilar Izmir’e asker çikardi. Düsman donanmasi Istanbul’a girdi. Karadeniz ve Dogu Anadolu’da hain planlar devreye sokuldu. Akdeniz bölgesinde Fransizlar ve Italyanlar her türlü fesadi çevirir oldu. Bu vahim gelismeler karsisinda vatanina sahip çikmak üzere harekete geçen milletimiz, her yerde Müdafaayi Hukuk Cemiyetleri kurdu. Erzurum Müdafaayi Hukuk Cemiyeti de, Dogu Anadolu ve Dogu Karadeniz bölgesi dâhil, bölge illerinden gelen delegelerle, Erzurum’da büyük bir kongre düzenledi.



“Vatan bir bütündür, parçalanamaz”

Baskan Sekmen, Erzurum Kongresi’nde Türk milletinin kaderini degistiren önemli kararlarin alindigini ifade etti.

Sekmen, söyle devam etti: “Iste, o karanlik günlerde, Cumhuriyetimizin banisi Mustafa Kemal Pasa, 3. Ordu Müfettisi sifatiyla, Milli Mücadele’yi teskilatlandirmak üzere, Istanbul’dan, vapurla Anadolu’ya gönderildi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayis 1919 tarihinde Samsun’a çikti. Havza-Amasya-Tokat-Sivas-Erzincan üzerinden 3 Temmuz 1919 günü Erzurum’a geldi. 23 Temmuz’da toplanan Erzurum Kongresi’ne Baskan seçildi.

Mustafa Kemal Pasa’nin genel durumu izah eden açilis konusmasindan sonra çalismalara geçildi. 7 Agustos 1919’da sona eren kongrede alinan kararlar milletimizin kurtulusunu ve Cumhuriyetimizin dogusunu sagladi. 23 Temmuz Erzurum Kongresi’nde milletimizin kaderini degistiren su önemli kararlar milli iradenin temellerini atti: ‘Milli sinirlar içerisinde Vatan bir bütündür, parçalanamaz. Kuvayi Milliye’yi amil ve iradeyi hâkim kilmak esastir. Manda ve himaye kabul edilemez. Her türlü yabanci isgal ve müdahalesine karsi Osmanli Hükümeti’nin dagilmasi halinde, millet topyekün kendisini savunacak ve direnecektir’ Kongrenin son günü olan 7 Agustos’ta kapanis konusmasini yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum Kongresi’ni söyle özetlemistir: ‘Kongre; bütün cihana karsi milletimizin mevcudiyetini ve birlikteligini gösterdi. Tarih; kongremizi süphesiz ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir.’ Bundan 102 yil önce tam da bugün Erzurum’da yakilan kurtulus mesalesi, hürriyet askinin, milli suur ve ahlakin, sabrin, aklin, asalet ve cesaretin sembolü oldu. Gazi Mustafa Kemal’in öncülügünde Erzurum’da sahlanisa geçen milli irade, devletimizin yeni yol haritasina dönüstü. Aziz milletimizin heyecan ve haysiyeti, azmi ve cesareti sayesinde Erzurum Kongresi, aslinda Milli Mücadele’nin ruhunu teskil etti. Kongre; emperyalistlerin, isbirlikçilerin, içte ve dista ne kadar hain varsa hepsinin karsisinda yikilmaz bir sur haline geldi. Erzurum Kongresi iste bu yönüyle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulusuna giden yolda atilmis en önemli ve en büyük adimdir. Ve bilinmelidir ki; aradan degil 102 yil, kaç asir geçerse geçsin, bu milletin istiklal ve istikbaline olan bagliligi kesinlikle degismeyecek,

zayiflamayacak ve tükenmeyecektir.”

Konusmalarin ardindan protokol üyeleri, Erzurum Kongre Binasi’nda gerçeklestirilen programa katildi, Türk Hava Kuvvetleri’nin F-16’larla gerçeklestirdigi muhtesem hava gösterisini izledi.
Kaynak: İHA