Çukurova'da Ayçiçek Tarlasinda Çifte Bayram

Çukurova’nin bereketli topraklarina ekilen ayçiçeginde hasat basladi.

Çukurova'da Ayçiçek Tarlasinda Çifte Bayram
Çukurova’da yagis ile bu yil üreticilerin yüzleri güldü. Üretici Ersan Tokus, tarimda misir ve bugdayda artan maliyetler ve kuraklik nedeniyle çiftçinin ayçiçegine yöneldigini ve verimde yüz güldürücü sonuçlar aldiklarini kaydetti.

Tokus, henüz açiklamayan ayçiçeginin alim fiyati için çiftçinin yüzünü güldürecek rakamlar beklediklerini ifade etti.

Adana’nin Kozan ilçesi Idem Mahallesi’nde binlerce dönüm ata mirasi topraklari tarima kazandirmak için mesai yapan Tokus, bu yil 10 bin dönüm araziye kuraklik ve maliyet nedeni ile ayçiçegi ekimi yapildigini kaydetti.

Tokus, bölgesel olarak yagis alan ve verimi ile yüz güldüren ayçiçeginde bayramda çiftçilerin Çukurova topraklarinda yogun mesai yaptigini ifade etti.

"Idem Mahallesi’nde çiftçinin bayrami tarlada olur" diyen Tokus, "Ata dede yurdu topraklarda ülke ekonomisine destek olmak için üretmeyi sürdürüyoruz" diye konustu.



Ayçiçeginde yagis alan bölgelerde verim yüksek

Tokus, “Çukurova’da ayçiçek hasadimiz basladi.

Bu sene verim bekledigimiz gibi yüksek. Kirsalda dönümde 200 kilogram verim alindi. Bayramda ovada 300 kilogram verim aliyoruz” dedi.

Tokus, yaklasik 12 bin dönüm arazide ayçiçek ekimi yapildigini belirterek, "Pamuk ve misir yerine ayçiçekte maliyet düsük olmasi ile ekim yüksek oldu. Ama kuraklik ayçiçegini etkiledi. Kurakligi en çok ayçiçeklerinde gözlemliyoruz. Kurak olmayan yerlerde ayçiçek büyük, kurak olan yerlerde ise ayçiçek küçük oluyor. Bu yilki hasadimiz bereketli olsun. Çiftçinin bayrami tarlada. Insallah açiklanan fiyatlar ile çok büyük emekle yetistirdigimiz ürünlerde çifte bayram yapariz” diye konustu.

Kozan Ticaret Borsasi’nda ayçiçek alimi yapan üretici Ertan Tokus ise, sulanan ve sulanmayan tarlada büyük verim farki oldugunu ifade ederek, “Ayçiçek yagi olmasi için fabrikalara ayçiçeklerin yolculugu basladi.

Hasat yapilan tarlalarda su an verim güzel, çiftçimiz verimden mutlu. Insallah açiklanacak fiyatlar ile çiftçimizin yüzü bir kez daha gülecek” dedi.

Kaynak: İHA