Baskentte Asbestli Borularin Degistirilmesi Çalismalari Devam Ediyor

ASKI Genel Müdürlügü, Ankara genelinde içme suyunun tasindigi asbestli borularin degisimine yönelik projeleri yil sonuna kadar tamamlayacak.

Ankara Su ve Kanalizasyon Idaresi (ASKI) Genel Müdürlügü, geçen yil temmuz ayinda yapilan ihale dogrultusunda kentin içme suyunun tasindigi asbestli borulari degistirmeye yönelik çalismalarini sürdürüyor.

Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, çalisma kapsaminda, insan ve çevre sagligini olumsuz etkileyen ayni zamanda kullanimi tüm dünyada yasaklanan asbestli borular, asama asama degistiriliyor.

Su ve Kanal Insaat Daire Baskanligi tarafindan sebeke suyu hatti için asbestli borulara paralel sekilde ekonomik ömrü uzun, dayanikli ve insan sagligina zararsiz polietilen borular döseniyor.

- "Su kalitesi artacak, kaçak su önlenecek"

Açiklamada görüslerine yer verilen ASKI Genel Müdürü Erdogan Öztürk, 125 bin kisinin yasadigi Polatli'nin merkez mahallelerinde yaklasik 12,5 kilometre, 48 bin 732 kisinin yasadigi Beypazari'nda 20 kilometre, 28 bin kisinin ikamet ettigi Nallihan'da 17 kilometre, Çubuk'ta ise yaklasik 17 kilometrelik asbestli borunun yenilendigini ifade etti.

"Polatli ve Beypazari Ilçeleri Asbest ve Kullanim Ömrünü Tamamlamis Içme Suyu Sebeke ve Iletim Hatlari Yenileme Isi"nin ihale bedelinin 14 milyon 600 bin lira oldugunu, ihalenin süre uzatimli is bitim tarihinin ise 8 Agustos 2021 olarak belirlendigini belirten Öztürk, asbestli borularin degisimiyle Polatli ve Beypazari'nda su kalitesinin artacagini bildirdi.

Ihale bedeli 9 milyon 793 bin lira olan "Nallihan ve Ayas Ilçeleri Asbest ve Kullanim Ömrünü Tamamlamis Içme Suyu Sebeke ve Iletim Hatlari Yenileme Isi"nin süresinin 270 gün olarak açiklandigini ifade eden Öztürk, "Nallihan'da mevcut hatlar ne yazik ki sürekli arizaya yol açiyordu. Borular çürüdügü için hatta kaçak su miktari da fazlaydi. Yenilenen hatla hem ilçeye daha saglikli su verilecek hem de kaçak su kaybi önlenecek." dedi.

Nisan 2019 ve Haziran 2021 arasinda ASKI'nin Ankara genelinde 750 kilometre 369 metre atik su, 238 kilometre 993 metre yagmur suyu, 2 milyon 996 bin 311 metre de içme suyu yatirimi yaptigini belirten Öztürk, "Evren, Sereflikoçhisar, Haymana, Elmadag Ilçeleri Asbest ve Kullanim Ömrünü Tamamlamis Içme Suyu Sebeke ve Iletim Hatlari Yenileme Isi kapsaminda Sereflikoçhisar'da yer alan 59 kilometre 138 metre asbestli hattin 53 kilometre 374 metresi, Evren'de ise 57 kilometre 131 metre asbestli hattin 34 kilometre 894 metresi yenilendi. Kalecik ilçesinde 4 kilometre 482 metrelik asbestli hatti degistirmek için de çalismalara baslayan ASKI ekipleri, su ana kadar bunun 4 kilometrelik kismini tamamladi." bilgilerini verdi.

Ayas'in Oltan Mahallesi'nde 40 yil önce dösenmis hatlarin degisimine yönelik çalismalarin sürdügünü kaydeden Öztürk, 42 kilometrelik içme suyu hatti imalatina baslanan mahallede yaklasik 30 kilometrelik asbestli borunun iptal edilmesinin planlandigini kaydetti.

Öztürk, Ankara genelinde içme suyunun tasindigi asbestli borularin degisimine yönelik projeleri yil sonuna kadar tamamlamayi hedeflediklerini söyledi.

ASKI Genel Müdürlügünün, asbestli boru degisimi için ayrica ihaleye çiktigi Evren, Sereflikoçhisar, Haymana ve Elmadag'da yaklasik 141 kilometre borunun yenilenmesi planlaniyor.

Çubuk, Akyurt ve Keçiören'de de asbestli borularin degisimi için dügmeye basan ASKI, ayrica Temelli'deki asbestli pvc borularin saglikli duktil borularla degistirilmesi için çalismalarini sürdürüyor.

- Asbest Türkiye'de 2010'da yasaklandi

Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan yayimlanan "Kimyasallarin Kaydi, Degerlendirilmesi, Izni ve Kisitlanmasi Hakkinda Yönetmelik" kapsaminda, Türkiye'de 2010'dan itibaren asbest liflerinin, bu lifleri içeren karisimlarin ve esyalarin imalati, piyasaya arzi ve kullanimi yasaklandi.

Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas, Ankara'nin 13 ilçesindeki 220 kilometrelik asbestli borunun acilen degistirilmesi konusunu meclis gündemine tasidi. Büyüksehir Belediye Meclisi'nde kredi temini talebinin muhalefetin oylariyla reddedilmesi üzerine çalisma, ASKI Genel Müdürlügü'nün öz kaynaklariyla baslatildi.
Kaynak: AA