Arastirma Açiklamasi Kovid-19 Asisinin Iki Dozu Arasindaki Sürenin Uzatilmasi Daha Fazla Antikor Olusumuna Katki Sagliyor

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi gelistirilen Pfizer-BioNTech asisinin birinci ve ikinci dozlari arasindaki uzun sürenin, vücudun bagisiklik sisteminde enfeksiyonla savasan daha fazla antikor üretilmesini sagladigi belirlendi.

BBC'nin haberine göre, Ingiltere hükümeti tarafindan finanse edilen bir arastirma, Kovid-19 asilarinin dozlari arasindaki sürenin bagisikliga etkilerini inceledi.

Henüz hakem incelemesinden geçmeyen, ön baskisi yayimlanan arastirma, iki doz arasindaki sürenin uzatilmasinin daha fazla antikor olusumuna katki sagladigini ortaya koydu.

Arastirma için 2020'nin sonlarinda ve 2021'in baslarinda farkli araliklarla iki asi alan 503 Ulusal Saglik Sistemi (NHS) personelinin bagisiklik tepkileri karsilastirildi.

Çalisanlarin kanlarindaki antikor seviyeleri, ikinci asi dozundan bir ay sonra ölçüldü.

- Arastirma bulgulari

Arastirma sonucunda Pfizer asisinin hem kisa hem de uzun doz araliklarinin, genel olarak güçlü bagisiklik tepkileri olusturdugu görüldü.

Virüsü baglayabilen ve hücrelere bulasmasini durdurabilen nötrlestirici antikorlarin, 3 hafta aralikla asilananlara oranla 10 hafta aralikli asilananlarda daha fazla üretildigi tespit edildi.

Arastirmaya göre, ilk dozdan sonra antikor seviyeleri düserken, farkli bir bagisiklik hücresi türü olan T-hücrelerinin seviyeleri yüksek kaldi.

Uzun aralikli asilanmada daha az T-hücresine rastlanirken, arastirmacilar tarafindan ayni aralikta bagisiklik bellegini destekleyen yardimci T-hücreleri adi verilen belirli bir türün daha yüksek bir oranda oldugu belirtildi.

- "Insanlar iki doz asi almak istiyor"

Arastirmayi yapan ekibin liderlerinden, Oxford Üniversitesinden Prof. Susanna Duanchie, iki doz asi uygulanmasinin daha iyi oldugunu ancak ikinci dozun zamanlamasinin kosullara bagli olarak daha esnek oldugunu söyledi.

8 haftayi en etkili nokta olarak gördügünü belirten Duanchie, "Çünkü insanlar iki doz asi almak istiyor ve su anda ülkede çok fazla Delta varyanti var. Ne yazik ki, bu virüsün kayboldugunu göremiyorum. Bunu, yapabilecegimiz en iyi korumayi elde etmekle dengelemek istiyoruz." dedi.

Newcastle Üniversitesinden Doktor Rebecca Payne de çalismanin sonucunda iki doz asinin Kovid-19'a karsi en güçlü korumayi sagladigini gördüklerini belirtti.

Asidan sorumlu bakan yardimcisi Nadhim Zahawi, çalismadan elde edilen bulgularin yalnizca Ingiltere için degil, dünya için de büyük önem tasidigini ifade etti.

Zahawi, "Tüm yetiskinlere bir asi sunmak için çabalarken, daha fazla insani Delta varyantina karsi korumaya yardimci olmak için doz araligini Asilama ve Bagisiklama Ortak Komitesi'nin (JCVI) tavsiyesine uyarak 12 haftadan 8 haftaya indirdik." dedi.

Ingiltere, asilamanin ilk döneminde, iki doz arasinda 12 haftalik bir ara uyguluyordu. Ancak asilama programi yas gruplarina yayildigindan, insanlar ikinci asilarini 8 hafta sonra yaptirmalari için tesvik edilmisti. Konu hakkindaki ilk tavsiye doz araliklarinin 3 hafta olmasi yönündeydi.

Kaynak: AA