Amanos Daglari'nin Zirvesine Solo Tirmanis Yapti

Türkiye’nin ilk ve tek solo tirmanis alpinisti olan Erdek Cennet’in ’81 Il 81 Zirve Solo Tirmanis Anadolu Parsi Unvani Projesi’ kapsaminda 18. duragi Hatay Amanos Dagi’nin 2240 metrelik zirvesi Migir Tepesi oldu.

Amanos Daglari'nin Zirvesine Solo Tirmanis Yapti
Türkiye’nin birçok noktasinda yüksek irtifa tirmanislari gerçeklestiren Türkiye’nin ilk ve tek solo tirmanis alpinisti Erdek Cennet, kendisinin gelistirdigi ’81 Il 81 Zirve Solo Tirmanis Anadolu Parsi Unvani Projesi’ni sürdürüyor. Proje ile Türkiye’de bulunan 81 ilin en yüksek rakimdaki zirvelerine solo tirmanislar yaparak doga turizmine dikkat çekmek ve yayginlastirmayi amaçlayan Cennet, 18. tirmanisini Hatay’in Dörtyol ilçesinde bulunan 2240 rakimli Amanos Dagi’nin zirvesine yapti. Cennet, "Diger ülkelerde dagcilik alaninda unvan veriliyor. Ülkemizde dagcilik yapilip verilecek bir unvan yok. Projemle Anadolu Parsi unvani verilmesi için daglara çikis yapiyorum. Migir Dagi, Hatay ilimizin Dörtyol ilçesi içerisinde bulunan muhtesem manzaralara sahip en yüksek 2240 metre rakimli dag olmasi nedeniyle benim için çok önemli. Dolayisiyla 18. zirve tirmanisimi burada gerçeklestirme karari aldim. Zirve tirmanisimi Dörtyol ilçesi ardindan Karakese Mahallesi’nden geçerek 1700 metre irtifadaki Topaktas Yaylasi’ndaki rotama degerli alpinist dostum Hüseyin Agirbas ile beraber ulastim. Ardindan kalan yolu yürüyerek 2 bin 240 metrelik zirveye ulasarak basariyla gerçeklestirdim. Etkinligim toplamda 6 saat sürdü. Gidis ve dönüs olarak 18 kilometre yürüdüm" dedi.

Cennet söyle devam etti:

"Yürüyüsüm çok keyifliydi. Irtifa yüksek olmamasina ragmen bulut akisi çok güzel. Yürüyüs sirasinda o bulutlarin serinligini adeta içime çektim. Ayrica ormanlarinin essiz güzelliklerine hayran kaldim. Ülkemizde sürekli belirli yer ve noktalarda dagcilik faaliyetleri yapilmakta. Burasi da dagcilik anlaminda birden fazla faaliyet yapilabilecek bir nokta, birden fazla rotasi var. Ülkemizde hiking ve trekking yapan arkadaslara burayi görmelerini tavsiye ediyorum. Burada yasayan yerel halk çok güzel insanlar, misafirperverler. Bunu yasamalarini isterim.”
Kaynak: İHA