Açilisina Saatler Kala Olimpiyat Karsitlari Tokyo'da Sokaklara Çikti

Japonya’da bugün baslayacak Tokyo Olimpiyatlari’na karsi olan protestocular baskentte sokaklara çikti. Hükümete "Olimpiyatlari iptal edin" çagrisinda bulunan grup, Japonya Basbakani Yoshihide Suga ve Tokyo Valisi Yuriko Koike karsiti pankartlar tasidi. Japonya Imparatoru Naruhito ise Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (IOC) Baskani Thomas Bach’i kabul ettigi görüsmede, "Tam kapsamli salgin önleme tedbirlerini uygularken olimpiyat organize edebilmek kolay degil" dedi.

Açilisina Saatler Kala Olimpiyat Karsitlari Tokyo'da Sokaklara Çikti
Covid-19 salgini nedeniyle bu yila ertelenen ve açilisina saatler kalan Tokyo Olimpiyatlari’na karsi olan kalabalik grup, baskent Tokyo’da sokaklara çikti. Shibuya semtindeki Harunogawa Parki’nda toplanan grup adina yapilan açiklamada, Tokyo Olimpiyatlari’ni Covid-19 salgini altinda gerçeklestirmenin halk sagligini riske attigi kaydedildi. "Saglik personelini ve saglik için kullanilabilecek bütçeyi olimpiyatlar için kullanmaktan vazgeçin" denilen açiklamanin ardindan protestocular, sehir merkezine yürüdü. Yogun güvenlik önlemleri altinda gerçeklestirilen yürüyüs nedeniyle trafik zaman zaman kesintiye ugrarken, polis yaklasik bin kisilik grubu adeta güvenlik çemberine aldi. "Olimpiyatlari iptal edin, hayatlari kurtarin", "Olimpiyatlara hayir", "Oyunlari durdurun" pankartlari tasiyan ve ayni sloganlari atan öfkeli kalabalik, oyunlarin yapilmasinda rollerinin oldugu gerekçesiyle Japonya Basbakani Yoshihide Suga ve Tokyo Valisi Yuriko Koike’yi istifaya çagirdi. Protestocular, "Olimpiyatlarin ardindan Covid-19 salgini kötüye giderse sorumlusu kim olacak" diye sordu.

Imparatordan "olimpiyat" itirafi

Japonya Imparatoru Naruhito ise Tokyo’da bulunan Imparatorluk Sarayi’nda Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (IOC) Baskani Thomas Bach’i kabul etti. Covid-19 önlemlerine atifta bulunan Naruhito IOC’nin çabalarina saygi duydugunu söyledi.

Naruhito, "Tam kapsamli salgin önleme tedbirlerini uygularken turnuvayi organize edebilmek kolay degil" ifadelerini kullandi. Bach ise oyunlar süresince Japon halkinin sagliginin korunmasi için maksimum çabayi gösterme sözü verdi.

Vaka sayisi 106’ya yükseldi

Bugün olimpiyatlarla iliskili tespit edilen 19 yeni Covid-19 vakasi, organizasyon katilimcilari ve görevliler arasinda kayda geçen enfeksiyonlarin toplamini 106’ya tasidi.

2020 Tokyo Olimpiyatlari ve Paralimpik Oyunlari Covid-19 salgini nedeniyle bu yila ertelenmis, olimpiyat oyunlarinin 23 Temmuz-8 Agustos 2021, paralimpik oyunlarinin ise 24 Agustos-5 Eylül 2021 tarihleri arasinda gerçeklestirilecegi bildirilmisti. Organizasyonun açilis seremonisinin bu aksam Japonya saati ile 20.00’da baslamasi bekleniyor.
Kaynak: İHA