ABD, Kuzey Kore'deki Salgin Ve Gida Arzi Konusunda Endiseli

ABD Disisleri Bakan Yardimcisi Wendy Sherman, Kuzey Kore'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini kaynakli zorluklar ve gida kitligiyla karsi karsiya kaldigini belirtti ve bu ülkeye nükleer programiyla ilgili müzakerelere geri dönmesi çagrisini yineledi.

Sherman, Güney Kore basinina yaptigi açiklamada, "Pandemi nedeniyle gerçekten de en zor kosullarla karsi karsiya olan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) halkinin yasadigi zorlugu, bunun ortaya çikardigi gida sikintisini anliyoruz. KDHC halki için daha iyi bir sonuç umuyoruz." dedi.

Öte yandan Sherman, Güney Koreli yetkililerle görüstükten sonra yaptigi açiklamada, Güneyle, Kuzey Kore'yi nükleer müzakerelere geri dönmeye ikna etmek için diplomatik çabalarini sürdüreceklerini teyit ettiklerini kaydetti.

"KDHC ile ileriye dönük güvenilir, öngörülebilir, yapici bir yol" aradiklarini belirten Sherman, "Kuzey Korelilere diyalog kurmayi teklif ettik ve onlardan haber bekliyoruz." ifadesini kullandi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, kisa süre önce gida sikintisi uyarisinda bulunmus ve ülkesinin "simdiye kadarki en kötü" krizle karsi karsiya oldugunu bildirmisti.

ABD ile Kuzey Kore arasindaki görüsmeler, 2019'da Kim ile dönemin ABD Baskani Donald Trump arasindaki ikinci zirvede ABD önderligindeki ekonomik yaptirimlar üzerindeki çekismeler nedeniyle çökmüstü ve o dönemden bu yana iliskilerde çok az ilerleme kaydedilmisti. Kim, ABD politikalarini degistirmedikçe nükleer cephaneligini güçlendirmek ve daha ileri düzey silahlar insa etmek tehdidinde bulunmustu.

Uzmanlar, Kuzey Kore'nin, ekonomik kosullarinin kötülesmesi durumunda ABD'yle uzlasmak zorunda kalabilecegi degerlendirmesinde bulunmustu. Kim, son konusmalarinda halki uzun süreli Kovid-19 kisitlamalarina hazirlikli olmaya çagirmisti ancak ülkenin ekonomisi üzerindeki büyük zarara ragmen sinirlarini yeniden açmaya hazir olmadigini belirtmisti.

Güney Kore gizli servisi, bu ay milletvekillerine Kuzey Kore'nin herhangi bir yabanci Kovid-19 asisi tedarik etmedigini kaydetmisti. Dünya çapinda Kovid-19 asilari göndermek için Birlesmis Milletler destekli asi programi COVAX, subatta Kuzey Kore'nin yilin ilk yarisinda 1,9 milyon doz asi alabilecegini söylemisti. COVAX adina asi tedarik eden ve dagitan UNICEF, Kuzey Kore'nin asilari almak için evrak islerini bile tamamlamadigini, bu nedenle asilarin ne zaman teslim edilebileceginin belirsiz oldugunu aktarmisti.

Kaynak: AA