Yeni Zelanda'daki Arastirmaya Göre Ülkedeki Kadin Girisimcilerin En Büyük Engeli Cinsiyetçilik

Yeni Zelanda’da yapilan arastirma, isletmelerini büyütmek isteyen kadin girisimcilerin çesitli düzeylerde cinsiyetçilikle karsilastiklarini ortaya koydu.

Auckland Üniversitesi Isletme Fakültesi tarafindan ülkedeki 26 kadin girisimciyle görüsülerek hazirlanan arastirmada islerini büyütmek için yeni yatirimcilar arayan girisimci kadinlarin karsilastiklari zorluklar incelendi.

Yeni Zelanda’daki finansman ortamiyla sinirli tutulan ve kadin girisimcilerin yasadigi özel deneyimlerin incelenmesi bakimindan ilk olan arastirma, is kadinlarinin ayni ortamdaki erkek girisimcilere göre çok daha fazla zorlukla karsilastiklarini ortaya çikardi.

- Nihai kararlarda erkek ortagin görüsü bekleniyor

Elde edilen verilere göre, yatirim kararlarini erkeklerin alacagi varsayilarak nihai sorular genelde girisimci kadinlara degil, erkek is ortagi veya eslerine yöneltiliyor.

Arastirmaya katilan kadin girisimciler, yatirimcilarin kendilerine bekar olup olmadiklarini veya çocuk sahibi olmayi düsünüp düsünmediklerini sorduklarini, bunun yani sira kiyafet seçimleri hakkinda da yorum yaptiklarini bildirdi.

Arastirmayi yürüten Janine Swail, kadin girisimcilerin yatirimcilarin karsina çiktiklarinda nasil giyindiklerini, ne söylediklerini ve yatirimcilarin önünde nasil davrandiklarini sürekli düsünmek zorunda kaldiklarini söyledi.

Cinsiyetçiligin kadinlarin sermaye artirmasini engelledigine dair kanit bulunmasa da kadinlarin ugrastigi engellerle erkeklerin ugrasmak zorunda olmadigina dikkati çeken Swail, su anki ortamda var olan zorluklarin kadin girisimcilerin islerini büyütmek için adim atmalarini zorlastirdigini belirtti.

Arastirmada yer alan Paula isimli kadin girisimci de ‘‘Benim görüsüme göre yatirimcilar, genç bir kadin girisimci gördüklerinde 'Bu ne kadar kararli olabilir, aile kurmaya karar verir mi? CEO olmak için ne kadar kararli olur?' diye sorguluyorlar.’’ ifadelerini kullandi.

Kadin girisimci Deborah da erkeklerin is yogunlugunun yani sira yapacagi muhtemel seyahatleri de göz önüne alarak çocuk bakiminin onlara kalacagi korkusuyla, kendisiyle iliski kurmaya çekindiklerini dile getirdi.

Toplumda cinsiyetçiligin var oldugunu ancak kadinlarin bunu kabul etmek zorunda olmadigini ifade eden Swail, yatirim çevrelerindeki insanlardan bu ön yargilarin farkina vararak gerekli adimlari atmalarini istedi.

Kaynak: AA