Trabzon'daki Ayasofya Camii'nde Bayramda Ziyaretçi Sayisi Üç Katina Çikti

Yaklasik 2 yil süren restorasyon ve çevre düzenleme çalismalarinin ardindan 28 Temmuz 2020’de Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan telekonferans yöntemiyle açilisi yapilan Ortahisar Ayasofya Camii’nde bayramda ziyaretçi sayisi üç katina çikti.

Trabzon'daki Ayasofya Camii'nde Bayramda Ziyaretçi Sayisi Üç Katina Çikti
Yasanan pandemi nedeniyle uygulanan kisitlamalardan dolayi son 2 yilda ziyaretçi sayisinda önemli ölçüde düsüs yasanan Ortahisar Ayasofya Camii’nde Kurban Bayrami’nda son 2 yilin en yogun günleri yasandi. Bayram öncesine göre ziyaretçi sayisi üç katina çikan Ayasofya Camii’nde günlük ziyaretçi sayisi bin 500 ile iki bin arasinda olurken, bayram öncesinde ise bu sayinin 500-700 arasinda oldugu ögrenildi. Ayasofya Camii’ne Türkiye’nin farkli illerinden gelenlerin yani sira Arap turistler de ilgi gösteriyor.

Istanbul’dan gelen Tugay Toktas, “Ayasofya gayet güzel. Istanbul’da da Ayasofya’miz var ancak burasi da güzel. Tarihi dokusu var, gayet iyi” dedi.

Kayseri’den gelen Beyhan Kanigül ise, “Trabzon’a üçüncü gelisim. Dogal yapisi bozulmus, orijinalligi ile alakasi kalmadi. Bu bizi üzdü” derken, Fatih Türk de “Buraya ilk kez geliyorum, güzel begendim” dedi.

2013 yilinda müzeden camiye dönüstürülen Ayasofya-i Sagir Camii’nde 2018 yilinin aralik ayinda 56 yil sonra restorasyon çalismasi baslatilmisti. Iki yil süren restorasyon çalismalarinda caminin zemininde yer alan mozaikler cam muhafaza içine alinmisti. Namaz vaktinde üstü hali ile örtülen bölüm, namaz sonrasi halilarin kaldirilmasi ile ziyarete açik hale getiriliyor.
Kaynak: İHA