Prof. Dr. Dilek Arman'dan 'Delta Sebebiyle Nisan Ayindaki Vaka Sayilarini Tekrar Görebiliriz' Uyarisi Açiklamasi

'Dünyada 95'ten fazla ülkede görüldügü bilinen ve yayilimi önlenemeyen Delta varyantinin ülkemizde de etkisini göstermeye basladigini görüyoruz. Asilarimizi olmaz ve tedbirlere uymazsak kisa sürede vaka artislari ve nisan ayi rakamlarina ulasmamiz kaçinilmaz olur' 'Yeni varyantlarin özellikle asi oranlarinin düsük oldugu ülkelerde ortaya çikisi, aslinda asinin önemini çok açik olarak ortaya koyuyor. Diger yandan hastaneye yatislar da özellikle asilanmamis kisilerde söz konusu' 'Her geçen gün daha fazla sayida, risk faktörü tasimayan genç insanlarin yasam kaybi haberini aliyoruz. Gençler bir an evvel iki doz asilarini olmali. Bu ayni zamanda toplumsal bir sorumluluk, asilanma salgindan kurtulusun tek yolu' 'Sevdiklerimizle bayramlasirken lütfen kapali alanlardan kaçinalim, açik havada, en kisa sürede ve sosyal mesafe kurallarina uyarak bunu gerçeklestirelim'

BURCU ÇALIK - Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Dilek Arman, koronavirüsün Delta varyantinin Türkiye'de de etkisini göstermeye basladigina dikkati çekerek, "Asilarimizi olmaz ve tedbirlere uymazsak kisa sürede vaka artislari ve nisan ayi rakamlarina ulasmamiz kaçinilmaz olur." dedi.

Bahçesehir Üniversitesi Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Arman, birçok ülke ile birlikte Türkiye'de de 36 ilde tespit edilen Delta varyanti ve tekrar artis egilimine geçen Kovid-19 vaka sayilarinin, salginda yeni bir dalganin yasanmasi konusunda yaratabilecegi risklere iliskin AA muhabirine açiklamalarda bulundu.

Asilama oranlari yüksek Ingiltere ve Israil gibi ülkelerde Delta varyanti sebebiyle yasanan vaka artislarina dikkati çeken Arman, "Dünyada 95'den fazla ülkede görüldügü bilinen ve yayilimi önlenemeyen, yeniden sinir kapama ve kapanmalara yol açan Delta varyantinin ülkemizde de etkisini göstermeye basladigini görüyoruz. Asilarimizi olmaz ve tedbirlere uymazsak kisa sürede vaka artislari ve nisan ayi rakamlarina ulasmamiz kaçinilmaz olur." ifadesini kullandi.

Türkiye'nin toplumsal bagisikligin saglanmasi için gerekli olan yüzde 70-80 asilama oranina henüz erisemedigine, toplumda yaz mevsimi ve normallesmenin etkisiyle maske, mesafe tedbirlerine yeteri kadar uyulmadigina isaret eden Arman, tüm bu etmenlerin vaka artislarina zemin hazirladigini vurguladi.

- Delta bulasiciligiyla yeni varyantlarin olusumuna da zemin hazirliyor

Prof. Dr. Dilek Arman, Delta'nin Alfa (Ingiltere) varyantina göre yüzde 60 daha bulasici oldugunun saptandigina dikkati çekerek, "Bu yayginligin hastalik etkisinin yani sira önemli bir sonucu da yeni varyantlarin olusumu için zemin hazirlamasi. Enfeksiyon yayildikça çok kisa süre içerisinde yeni varyantlardan söz eder hale geliyoruz." dedi.

Arman, sözlerini söyle sürdürdü:

"Delta varyantinin ölüm oranlarini arttirdigina dair gözlemler söz konusu fakat bunu bilimsel sonuçlarla ifade etmek henüz mümkün degil. Buna karsin Iskoçya'da haziran ayinda yayinlanan çalisma sonuçlarina göre, Delta, altta yatan hastaligi olanlarda daha belirgin olmak üzere, hastaneye yatis oranlarini 2 kat arttiriyor. Beta ve Gama varyantlarinda bulunan mutasyonlari tasiyan Delta Plus varyanti, henüz Delta kadar yaygin saptanmis degilse de bu gidisin sonu, asilarin tümüyle etkisiz kalabilecegi, ölüm oranlarinin çok ciddi sekilde artacagi yeni varyantlarin gelisimi olabilir."

- "Hastaneye yatislar özellikle asilanmamis kisilerde söz konusu"

DSÖ'nün Alfa, Beta, Gama, ve Delta varyantlarinin yani sira "ilgilenilen" varyantlar grubunda Eta, Lota, Kappa ve Lambda'yi takip ettigini ayni zamanda 12 varyantin da izlenimini sürdürdügünü anlatan Arman, hem BioNTech hem de Sinovac asilarinin iki dozunun genel olarak varyantlar üzerinde etkinligini sürdürdügünü, agir hastalik ve ölüm riskini önlediginin saptandigini animsatti.

Agustos 2020'de Peru'da saptanan ve ülkedeki vakalarin yüzde 70'inin etkeni olan Lambda varyantina karsi da BioNTech'in etkinliginin belirlendigini vurgulayan Arman, "Yeni varyantlarin özellikle asi oranlarinin düsük oldugu ülkelerde ortaya çikisi, aslinda asinin önemini çok açik olarak ortaya koyuyor. Diger yandan hastaneye yatislar da özellikle asilanmamis kisilerde söz konusu." diye konustu.

- "Gençler bir an evvel iki doz asilarini olmali"

Prof. Dr. Arman, özellikle genç yas gruplarinda görülen asi ilgisizligine iliskin, sunlari kaydetti:

"Gençlerde agir seyir ve ölüm oranlarinin düsük oldugunun bilinmesi, güven hissi ile birlikte asiya ilgisizlik sonucunu dogurabiliyor. Ancak Türkiye'de günlük ortalama 5 bin yeni vakanin büyük bölümünün asilanmamis, genç nüfustan olustugunu ve Kovid-19'da ölüm oraninin 40 yas altinda 0,02 oldugunu dikkate aldigimizda, her 5 bin genç hastanin 10'unun yasamini kaybedecegini öngörmek aci ama gerçek bir sonuç. ???????Her geçen gün daha fazla sayida, hiçbir risk faktörü tasimayan genç insanlarin yasam kaybi haberini aliyoruz. Gençler hem kendileri hem de sevdiklerine hastalik bulastirma ihtimalini düsünerek bir an evvel iki doz asilarini olmali. Bu ayni zamanda toplumsal bir sorumluluk, asilanma salgindan kurtulusun tek yolu."

- "Bayramlasmayi açik havada, sosyal mesafeye uyarak gerçeklestirelim"

Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Arman, kalabalik alanlarda, dügün gibi kutlamalarda maske takilmamasinin ciddi risk olusturdugunu belirterek, özellikle yeni varyantlarin ortaya çiktigi bu süreçte bireysel tedbirlerden asla taviz verilmemesi gerektigini söyledi.

Arman, Kurban Bayrami'nda bir araya gelecek vatandaslara Kovid-19'dan korunmak için su uyarilarda bulundu:

"Sevdiklerimizle bayramlasirken lütfen kapali alanlardan kaçinalim, açik havada, en kisa sürede ve sosyal mesafe kurallarina uyarak bunu gerçeklestirelim. Virüsün eller araciligiyla tasinmasi her zaman mümkün olabilir, bu sebeple el hijyeni kurallarini, yanimizda el antiseptigi veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya bulundurmayi unutmayalim.??????? Maskelerimizi virüs tasima ihtimaline karsi devamli asagi-yukari oynatmak riskli, maskelerin islandiginda degistirilmesi önem tasiyor. Yikanabilir maskeler de her kullanim sonrasi su ve sabun ile yikanmali. ???????Sonraki bayramlara sevdiklerimizle birlikte erisebilmek için kendimizi ve etrafimizdaki kisileri korumak hepimizin sorumlugu."

Kaynak: AA