Niksar Patatesinde Rekolte Ve Fiyat Üreticiyi Sevindirdi

Niksar Tarim ve Orman Müdürü Namik Özdüzgün:'Bu sene yaklasik 30 bin ton patates rekoltesi bekliyoruz. Ilçemiz ekonomisine katkisi 40 milyon lira civarinda'

EKBER TÜRKOGLU - Tokat'in Niksar ilçesinde devam eden patates hasadinda bu yil 30 bin ton rekolte bekleniyor.

IMahmudiye köyünde 1968 yilinda 2 dönüm arazide baslayan patates üretimi, bugün 21 köydeki yaklasik 10 bin hektar alanda gerçeklestiriliyor.

Patates hasadinda isçiler, sabah erken saatlerde hava tam isinmadan çalismaya baslayip saat 10.00 civarinda ise ara veriyor. Bazi zamanlarda isçiler, aksama dogru serin havada da çalismayi sürdürüyor.

Hasat edilen patatesler ise kamyonlara yüklenerek Türkiye'nin dört bir yanina gönderiliyor.

Ilçede geçen yil 28 bin 500 ton olan patates rekoltesinin bu yil 30 bin tona ulasacagi tahmin ediliyor. Fiyati geçen yil 1 ila 1,5 lira arasinda olan Niksar patatesi ise bu yil 1,5 ila 2,5 lira arasinda alici buluyor.

- "Patatesimiz, markalasma konusunda önemli yol aldi"

Niksar Tarim ve Orman Müdürü Namik Özdüzgün, AA muhabirine, patatesin ilçeleri için önemli bir ürün oldugunu belirterek, "Havza bazli üretim modelinde stratejik ürün olarak yer almistir. Patatesimiz, markalasma konusunda önemli yol aldi." dedi.

Ilçede üretim alaninin yillara göre 7 bin ile 10 bin dekar arasinda degistigini dile getiren Özdüzgün, "Bu yil 8 bin dekarlik alanda patates üretimimiz var. Ilçemizde patates hasadi haziran ayinin ortasindan baslayip temmuz ortasina kadar sürüyor." ifadesini kullandi.

Yagisin bu sene iyi oldugunu anlatan Özdüzgün, "Tarimsal kurakligin söz konusu olmamasiyla bu yil dekardan 3 ila 5 ton arasinda ürün aliyoruz. Fiyatin da iyi olmasi hem bizim açimizdan hem de çiftçimiz açisindan iyi. Ilçemiz ekonomisine katkisi 40 milyon lira civarinda. Bu sene yaklasik 30 bin ton patates rekoltesi bekliyoruz." diye konustu.

Ilçede çiftçilik yapan Nurettin Erdogan da "Genellikle dönüme 2 ila 3 ton arasinda patates aliyorduk. Bu sene dönüme 4 ila 5 ton aliyoruz. 5 dönümlük alandan 20 ton ürün bekliyorum." dedi.

Kaynak: AA