Konya Ovasi'nda Alternatif Ürün Marul Üretimi Artiyor

Türkiye’nin tahil ambari Konya Ovasi’nda her geçen yil farkli ürün üretimindeki deneme asamalari sayesindeki alternatif ürünlerin üretimi artis sagliyor. Son yillarda marul üretimi yapan Konyali çiftçiler üretim agini artirmayi hedefliyor.

Konya Ovasi'nda Alternatif Ürün Marul Üretimi Artiyor
Konya’nin yüzde 67,7’lik alaninda islenen tarim yapiliyor. Ürün çesitliligi alaninda ise her yil artan sebze ve meyvede yüksek rekolte hedefleyen Konya çiftçisinin ise ekim alanini da genisletiyor. Her yil çesitliligin arttirilmasiyla beraber basta marul olmak üzere birçok sebze ürünlerinin de üretimi çiftçiler tarafindan tercih ediliyor. Merkez Meram ilçesinde üretim yapan Mehmet Bilir, Konya’da yillardir üretim isiyle ugrastigini son yillarda ise marul üretimi yaptigini belirtti.

350 dekar alana kadar üretim alanina sahip olan çiftçi Bilir, “Marul üreticisi olarak Konya’da ekim isi yapmaktayiz. Yaklasik Konya’da 150 dekara yakin marul ekiyoruz. Bu ürünler aktarmali olarak 150, 300 ve 350 dekari buluyor ve yerine 2 veya 3 kez ektigimiz için 350 dekara kadar çikiyor bu rakamlar. Günde yaklasik 25 tane çalisanimiz var. Çesit olarak ise Yedikule, düz marul ve aysberk marul gibi üç çesit marul üretimimiz mevcut. Biz simdi marulu eklemeden önce topragi önce bir hazirlamamiz gerekiyor daha sonra fide olarak getiriyoruz topraga ekiyoruz makinalar yardimiyla ekiyoruz ama isçilik isteyen bir is. Bizim sektörde suan için ekim isçiligi bitti, hasat isçiligi devam ediyor. Su andaki en büyük sorunumuz ise hava sartlarindan dolayi bizim kalitemizin düsmesi. Ekip ürettigimiz marullarimizi ise Antalya, Adana bölgesi, Antep ve Maras gibi bölgelere gidiyor. Bizim en büyük hedefimiz ise sartlara göre biraz daha büyümek bazen bizi ekonomik durumlar bizi boguyor ama biz ne kadar büyürüz ne kadar küçülürüz bu durumda zamanla ne olacagini görecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA