Tarihi Kutluhan Camsii Cemaatine Kavustu

Ankara’nin Haymana ilçesine bagli Kutluhan ve Altipinar köyleri arasinda yer alan Kutluhan Camii ve Hüsameddin-i Ankaravi Hazretleri’nin türbesinin restorasyon çalismalari tamamlanarak tekrar cemaatin hizmetine girdi.

Tarihi Kutluhan Camsii Cemaatine Kavustu
Tarihi 12 .yüzyila kadar uzanan Hüsameddin Ankaravi (Kutluhan) Camii ve Türbesi restorasyon çalismalari tamamlanarak tekrar cemaatin hizmetine girdi. Kutluhan Camisi’nin hizmete girmesi nedeniyle düzenlenen törene ilçe protokolü, kamu kurum ve kuruluslarinin temsilcileri, STK’lar, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri ve vatandaslarin katildi.

Kutluhan ve Altipinar köyleri arasinda yer alan Kutluhan Camii, Ankara Vilayet Salnamelerindeki bilgilere göre Hicri 608/m. 1211’de yapildi. Cami Anadolu Selçuklular tarafindan yapilip Osmanli döneminde restore edildi. Beden duvarlari moloz tas, yigma sistem ile insa edildi. Içte ve dista düzgün kesme tas kaplama kullanildi.

16. yüzyildan günümüze ulasan Hüsameddin-i Ankaravi Hazretleri türbesi ile Kutluhan Camii bitisinde bulunmakta. Anadolu Selçuklu mimarisi ile insa edilen türbe, kare planda. Içerisinde Hüsameddin-i Ankaravi ve talebesinin kabirleri bulunmakta.
Kaynak: İHA