Iç Savasin Sürdügü Yemen'de Halk Bayram Geleneklerini Yasatiyor

Yemen'de 7 yildir devam eden iç savasin yol açtigi güvenlik sartlari ve zorlu hayat kosullarina ragmen halk, bayram geleneklerini sürdürüyor.

Ülkede 2014 yilinda baslayan ve binlerce insanin hayatini kaybetmesine, yaralanmasina veya göçmen durumuna düsmesine yol açan çatismalar hayatin her alanini etkiliyor.

Kurban Bayrami'nin gelmesiyle kismen sükunetin gözlendigi Yemen'de Müslümanlar, iç savasa ve yol açtigi zorlu hayat sartlarina ragmen bayram namazi, akrabalari ve kabirleri ziyaret gibi bayram geleneklerini korumayi sürdürüyor.

Yemenliler, baskent Sana'nin El-Ceraf bölgesindeki Hasus Meydani'nda ve kentin diger büyük meydanlari ve camilerinde Kurban Bayrami namazini kilmak için bir araya geldi.

Çocuklariyla bayram havasini yasamak ve ibadetlerini yerine getirmek için camilere gelen aileler, namazin ardindan bayramlasti.

Yemenli vatandaslar, bayramlarda yakinlarinin kabirlerine gittiklerini ve akrabalarini ziyaret ettiklerini belirtti.

Baskent Sana'nin yani sira ülkenin diger kentlerinde de bayram namazi kilindi.

- Yemen'deki iç savas

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

BM'ye göre, dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi Yemen'de nüfusun yüzde 80'i insani yardim ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA