Hobi Olarak Basladigi Ariciligi Meslege Dönüstüren Kadin Girisimci Azmiyle Örnek Oluyor

Sakarya'nin Karasu ilçesinde kovan sayisini artirarak isini büyüten Lale Koç, ürettigi kestane, orman gülü ve ihlamur ballarini satarak gelir elde ediyor Koç: 'Balimizin kalitesi çok yüksek. Bu isi büyütmek istiyorum. Çok zevkli, hevesle yapiyorum'

OSMAN NEVTAN ANGÜN - Sakarya'nin Karasu ilçesinde hobi amaçli yaptigi ariciligi meslegi haline getiren girisimci Lale Koç, hem aile bütçesine katki sagliyor hem de azmiyle kadinlara örnek oluyor.

Yesilköy Mahallesi'nde esi sayesinde ariciliga merak salan iki çocuk annesi Koç, Karasu Halk Egitim Merkezi öncülügünde baslatilan aricilik kursunu basariyla tamamlayarak sertifika aldi.

Baslarda hobi amaçli iki kovanla ariciliga baslayan Koç, zamanla isini severek kovan sayisini artirdi. Aile büyüklerinin destegiyle kestane, orman gülü ve ihlamur bali üreten Koç, aile bütçesine katki saglamanin sevincini yasiyor.

Her gün kovanlariyla çocugu gibi ilgilenen Lale Koç, AA muhabirine, ariciligi severek yaptigini, bunun çok zevkli bir is oldugunu anlatti.

Kadinlara örnek olmak amaciyla bu ise basladigini aktaran Koç, "Her kadina tavsiye ederim. Bu bölgede ilk bayan ariciyim ben. Valimizden, Kaymakamimizdan, bize hibe kovan vermesini istiyorum." dedi.

Bu yil kestane, orman gülü ve ihlamur balini karistirarak sagim yaptiklarini dile getiren Koç, "Ilk hasadimizi aldik. Balimizin kalitesi çok yüksek. Ancak hava sartlarindan dolayi miktar olarak az, kalite olarak çok yüksek. Bu isi büyütmek istiyorum. Çok zevkli, hevesle yapiyorum." seklinde konustu.

Koç, meslegin zorluklarina da dikkati çekerek, "Arilarla ugrasmak zor, onlarla bir çocuk gibi ilgilenmeniz, sürekli bakimlarini yapmaniz gerekiyor. Her gün kontrol etmeniz lazim." diye konustu.

- "Esim tüm mahalledeki bayanlara örnek oldu"

Yesilköy Mahallesi Muhtar Azasi olan esi Ersin Koç da muhtarlik ve Karasu Halk Egitimi Merkezi öncülügünde düzenlenen aricilik kursuyla mahalle halkina aricilik sertifikasi verdiklerini, findiga alternatif ek gelir elde edilmesini sagladiklarini söyledi.

Yöre kadinlarinin aricilikta uzmanlasmasi için baslatilan çalismada ilk adimi atan esinin diger kadinlara örnek oldugunu dile getiren Koç, "Anzer balindan sonra ikinci kaliteli bali Çamdagi bölgesinde ürettik. Üç çesit bali birlestirerek sagima aldik ve yüksek kalitede bal elde ettik." dedi.

- "Kadin girisimcileri sektöre dahil ettik"

Yörede aricilikla ugrasan Hayati Koç da burada çok kaliteli kestane ve "komar" adi verilen aci bal yetistigini anlatti.

Bu isi severek yaptiklarini ve üretimi çogalttiklarini dile getiren Koç, "Kadin girisimcilere de ön ayak olarak onlari sektöre dahil ettik." diye konustu.
Kaynak: AA