Fas 'Casus Yazilimla Kamusal Figürlerin Telefonlarini Dinledigi' Iddialarini Yalanladi

Hükümetten yapilan açiklamada, Fas'in bu tür asilsiz iddialari kullanmaya çalisanlar karsisinda ülke içinde ve uluslararasi düzeyde yasal ve yargisal yolu tercih ettigi belirtildi.

Fas, Israil merkezli NSO Group'un ürettigi "Pegasus" isimli casus yazilimi kullanarak "yerli ve yabanci çok sayida kisinin telefonlarini dinledigi" yönündeki iddialari reddetti.

Fas resmi ajansi MAP'in haberine göre, hükümet, konuya iliskin yazili bir açiklama yayimladi.

Hükümet açiklamasinda, "bir yazilim kullanilarak çok sayida yerli, yabanci ve kamusal figürün telefonlarinin hacklendigi yönündeki iddialari destekleyen yaniltici, yogun, sürekli ve süpheli medya kampanyasinin kinandigi" ifade edildi.

Açiklamada, hükümetin bu asilsiz iddialari tamamen reddettigi ve bunlari ortaya atanlari "gerçek disi söylentilerini destekleyecek küçük de olsa somut kanitlar sunmaya davet ettigi" kaydedildi.

Bu durumun "medyadaki bazi çevrelerin ve sivil toplum kuruluslarinin ülkeyi vesayet altina alma iradesini ortaya koydugu" ifade edildi.

Açiklamada ayrica Fas'in bu tür asilsiz iddialari kullanmaya çalisanlar karsisinda ülke içinde ve uluslararasi düzeyde yasal ve yargisal yolu tercih ettigi vurgulandi.

- Fas'in "Fransa Cumhurbaskani'ni ve kabinesini dinlemeye çalistigi" iddiasi

Fas'in Israilli "Pegasus" yazilimiyla Fransa Cumhurbaskani'ni ve kabinesini dinlemeye çalistigi iddia edilmisti.

Radio France'in haberinde, Fas'taki Kral VI. Muhammed yönetiminin, Macron'un yani sira Fransa'da aralarinda eski Basbakan Edouard Philippe ile hükümetin üst düzey isimleri ve gazetecilerin de yer aldigi 100'den fazla kisinin telefonuna sizma girisiminde bulundugu ileri sürülmüstü.

- Yanki uyandiran "casus yazilim"

Ingiliz gazetesi Guardian'in haberinde, 17 medya kurulusu tarafindan yürütülen arastirmada, NSO Group'a ait casus yazilimin, küresel çapta yaygin ve kötü amaçlar için kullanildigi ileri sürüldü.

Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Azerbaycan, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere en az 10 hükümetin NSO Group'un müsterisi oldugu iddia edildi. Casus yazilimin aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için hükümetlere satildigi savunuldu.

Iddiaya göre, bir telefonu "gözetleme" cihazina dönüstürebilen bu casus yazilimla, kullanicinin bilgisi ve izni olmadan mikrofon, kamera, mesajlar, ses kayitlari ve rehber gibi çok sayida uygulamaya erisim saglanabiliyor.

Ruanda, Fas, Hindistan ve Macaristan, 50 binden fazla telefon numarasinin oldugu listede adi geçen kisilerin telefonlarini takip için Pegasus'u kullandiklari iddialarini yalanladi. Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Suudi Arabistan, Meksika ve BAE hükümetleri ise henüz iddialara yanit vermedi. NSO Group da hakkindaki tüm suçlamalari reddetti.
Kaynak: AA