Vezirköprü Halk Egitim Merkezi'nde Üretiliyor, Dünyaya Pazarlaniyor

Samsun Vezirköprü Halk Merkezi’nde "cicim" dokuma teknigi ile üretilen kilimler dünyaya pazarlaniyor. Asirlik gelenekleri devam ettirerek kilim dokuyan kadinlar ekonomiye katki sagliyor.

Vezirköprü Halk Egitim Merkezi'nde Üretiliyor, Dünyaya Pazarlaniyor


Pandemi nedeniyle bir süredir kapali kalan Halk Egitim Merkezi kurslari vakalarin azalmasi ve asilama oranin artmasiyla tekrar faaliyete geçti. Vezirköprü Halk Egitim Merkezinde ise dokuma kursu yogun bir katilimla tekrar açildi. Özellikle unutulmaya yüz tutmus cicim dokuma teknigi ile üretilmis kilimleri siparis üzerine tekrar dokuyan kadinlar Türkiye’nin bir çok sehrine ve yurt disina gönderiyor. Kisilerin isteklerine göre farkli desen ve renklerde üretilen kilimler tekrardan ragbet görmeye basladi.

Kurslar hakkinda bilgi veren Vezirköprü Halk Merkezi’nde Usta Ögretici Selma Kavakli "Buradaki kursumuzun amaci unutulmaya yüz tutmus ürünleri gün yüzüne çikarmak ve bu ürünleri yeni nesile, tüm dünyaya tanitmaktir. Vezirköprü ilçemize ait kilimimiz dokuma teknigi cicim dokumadir. Kendimize ait yöresel desenlerimiz vardir. Aslinda her evde var bu kilimlerden fakat bu kilimler artik sandiklarda kalmis kenarda kösede kalmis atil bir sekilde duruyordu. Biz bunlari gün yüzüne çikardiktan sonra Türkiye’ye ve dünyaya tanitmaya basladik. Bu durumda Halk Egitim Merkezi Müdürü Mustafa Kaya’nin inanilmaz bir katkisi var. Bize öyle bir firsat sundu ki evimizdeki gibi hissettik. Müsterilerimizin istegine göre dokuyoruz. Ürünlerimizde kullanilan malzemeler saf yün, kök boyadir. Bütün her seyi organiktir. Yurt disina da siparis yapiyoruz. Halk Egitim Merkezi Müdürümüzün sayesinde bir yatirimciyi da ulastik. Buraya bir atölye açiyor. Bu durum kadinlarimiza da is imkani oldu. Inanil bir sekilde amaçlarimiza kisa bir sekilde ulastik. Kilim 1 metrekaresini dokumasi 15 gün kadar sürüyor. Çünkü cicim dokuma teknigi. Her tel ayri sekilde isleniyor. Çözgüyü hazirlamamiz bir günümüzü aliyor. Daha düz klasik desenler biraz daha kisa sürebiliyor. Türkler her gittigi yerde bu kültürü biraktigi için her yerin bir dokumasi vardir. Bizim bu kilimimiz cografi isaret belgesi almistir" dedi.

Kaynak: İHA