Samsun'da Bulunan Hititlerin Din Merkezi Nerik'te Kazi Çalismalari Yeniden Basladi

Usak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Rainer Czichon: 'Buradan Karadeniz, Alaçam ve Ikiztepe'ye giden bir ticaret yolu oldugunu düsünüyoruz. Oymaagaç Höyügü'nün kurulusunun da bu ticaret yoluna bagli oldugunu düsünüyoruz'

Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Oymaagaç Höyügü'nde Hititlerin kutsal kenti Nerik'te yürütülen kazi çalismalari, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sonrasi yeniden basladi.

Usak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Rainer Czichon baskanliginda, Hititlerin hava tanrisi Nerik'e atfedilen antik kentte 16 yildir yürütülen çalismalarinin fiziki kazi çalismalarina Kovid-19 salgini süresince ara verilmisti.

Çalismalarda Usak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Mehmet Ali Yilmaz ve Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Arastirma Görevlisi Dr. Emrullah Kalkan'in da bulundugu 20 kisilik ekip görev yapiyor.

Oymaagaç'ta bugüne kadar yapilan kazilarda yer alti merdiveni, kutsal çesme ve çivi yazli tabletler gibi yüzlerce kiymetli eser bulunmus, Kalkolitik ve Demir çaglarina ait izlere rastlanmisti.

Czichon, AA muhabirine, önemli bir anit olan Nerik'in görüntüsünü göstermek için bütün güçleriyle çalismalara devam ettiklerini, temizleme çalismalarina baslayip Hititlerin sur kapisini açtiklarini söyledi.

Höyügün diger tarafinda yeni bir kaziya da baslayacaklarini belirten Czichon, höyügün tarihini anlatmayi amaçladiklarini dile getirdi.

Höyügün tarihinin Kalkolitik dönemde basladigina isaret eden Czichon, "Radyokarbon tarihlemesine göre höyügün tarihi, Milattan Önce 4300 olarak görünüyor. Muhtemelen o dönemde bir mitolojinin baslangici. Tavsan Dagi'nda bakir yataklarini kullanmaya baslamislar. Buradan Karadeniz, Alaçam ve Ikiztepe'ye giden bir ticaret yolu oldugunu düsünüyoruz. Oymaagaç Höyügü'nün kurulusunun da bu ticaret yoluna bagli oldugunu düsünüyoruz." ifadelerini kullandi.

Nerik'in Hitit dönemine ait bir kült (din) merkezi olmasi dolayisiyla önemli yeri bulundugunu vurgulayan Czichon, "Hattusa'da, Hititlerin baskentinde oturan krallar her bayram festival için bütün imparatorlugu gezmisler ve en son buraya gelmisler. Buranin hava tanrisinin onlar için en önemli oldugunu biliyoruz. Burada adaklar vermisler, kurban kesmisler. Bu yildan sonra özellikle tunç tabakalara ulasmayi ve incelemeyi hedefliyoruz." diye konustu.

Czichon, çalismanin 2018'den bu yana tamamen Türk kazi projesi haline geldigini anlatarak, sunlari söyledi:

"Daha önceden Berlin Üniversitesi, Alman arastirma fonundan desteklenen bir yabanci kazi oldu. Özellikle bu yildan itibaren hem Kültür ve Turizm Bakanligindan hem Türk Tarih Kurumu ile bize sponsor olan Avdan Elektrik firmasi sayesinde kazilari yapabiliyoruz. Burada bir turizm rotasinda, tarihi Vezirköprü ile kanyon arasinda yer aliyoruz. Burada kazi yaparken turlar yapiyoruz. Yakin zamanda girise bilgilendirme tabelalari asacagiz. 2 sene sonra misafir merkezi yapmayi planliyoruz. Büyüksehir Belediyesinin ve DOKAP'in yardimi ile misafir merkezi kurmaya çalisiyoruz."

Il Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Ipekdal da kazi alanini ziyaret etmek isteyenlerin önceden randevu alarak kazi faaliyetlerini inceleyebileceklerini aktardi.

Kaynak: AA