Peru'da Devlet Baskanligi Seçimini Resmi Olarak Solcu Pedro Castillo'nun Kazandigi Duyuruldu

Peru'da 6 Haziran'da yapilan devlet baskanligi 2. tur seçimini solcu Pedro Castillo'nun kazandigi resmi olarak ilan edildi.

Ulusal Seçim Jürisi'nden (JNE) yapilan açiklamaya göre, 11 Nisan'daki ilk turda en çok oy alan 2 adayin yaristigi 2. turda Castillo'nun Özgür Peru Partisi, 8 milyon 836 bin 380 oy alarak yüzde 50,12 ile seçimden zaferle ayrildi.

Resmi sonuçlarin 43 gün sonra duyuruldugu ülkede JNE'nin yayimladigi seçim tablosunda Castillo'nun, rakibi Popüler Güç Partisi adayi sagci Keiko Fujimori'ye 44 bin 58 oy fark attigi görüldü.

- Fujimori, sonuçlari tanidigini açikladi

JNE'nin seçim sonuçlarini ilan etmesinden kisa süre sonra açiklamada bulunan Fujimori, "Bugün, tüm Perululara taahhütlerimi yerine getirdigimi ve sonuçlari taniyacagimi ilan ediyorum çünkü Anayasa'ya uyacagima yemin etmistim." ifadesini kullandi.

- Fujimori, 200 bin oya itiraz etmisti

Peru'da resmi sonuçlar henüz açiklanmamasina ragmen sagci Fujimori, ülke genelinde 802 sandiktaki yaklasik 200 bin oyun iptali için JNE'ye itiraz etmisti.

Fujimori taraftarlari, seçim sonuçlarinin seffaf olmadigini öne sürerek protestolar düzenlemis, Castillo yanlilari ise uzun süre seçim sonuçlarini açiklamayan JNE'ye tepki göstermisti.

Ulusal Seçim Süreçleri Ofisinin (ONPE) en son yayimladigi verilere göre, 11 Nisan'daki ilk turda en çok oy alan 2 adayin yaristigi 2. turda solcu Castillo, 8 milyon 835 bin 579 oy alarak yüzde 50,12 ile seçimden birinci çikmisti.

Oylarin yüzde 100'ünün sayildigi Peru'da kesin olmayan sonuçlara göre, sagci Fujimori ise 8 milyon 791 bin 521 oy alarak yüzde 49,87 ile az farkla da olsa seçimi kaybetmisti.

Seçimi kazanan aday, Peru'nun bagimsizliginin 200. yil dönümü olan 28 Temmuz'da yeni hükümeti devralarak 2021-2026 dönemi için görev yapacak.

Kaynak: AA