On Binlerce Kisi Mescid-I Aksa'da Bayram Namazi Kildi

Israil isgali altindaki Dogu Kudüs'ün Eski Sehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da on binlerce Müslüman bayram namazini eda etti.



Arife günü yatsi namazindan itibaren Mescid-i Aksa'ya gelen Filistinlilerin sayisi sabah namazinda on binlere ulasti. Isgal altindaki Dogu Kudüs'ün uzak mahalleleri ile Israil'e bagli Filistin kentlerinden Mescid-i Aksa'ya gelmek isteyen Filistinliler, Harem-i Serif'in içinde bulundugu Eski Sehir bölgesine çikan yollarda araçlariyla uzun kuyruklar olusturdu.

Kur'an-i Kerim tilaveti ve tesrik tekbirleriyle bayram namazina kadar Mescid-i Aksa'da bekleyen on binlerce Müslüman, namazdan sonra okunan bayram hutbesini dinledi.

Israil'in baskenti Tel Aviv ve çevresinde mülteci konumunda bulunan Afrika asilli yüzlerce Müslüman da bayram namazini Harem-i Serif'te kildi.

Kudüs Islami Vakiflar Basin Sözcüsü Firas Dibs yaptigi yazili açiklamada, Harem-i Serif'te yüz bini askin Müslüman'in bayram namazi kildigini belirtti.

Mescid-i Aksa Imam Hatibi Seyh Ikrime Sabri tarafindan okunan bayram hutbesinde, Israil Basbakani Naftali Bennett’in Mescid-i Aksa’da Yahudilere ibadet imkani saglanmasi yönündeki açiklamalarina tepki gösterildi.

Seyh Sabri, Israil’in Filistinlilere ve mukaddesatina yönelik ihlallerine vurgu yaparak, Mescid-i Aksa’nin sadece Müslümanlara ait oldugunu belirtti.

Fanatik Yahudilerin baskinlarina tepki gösteren Seyh Sabri, Harem-i Serif’i hincahinç dolduran yüz binden fazla Filistinliyi takdir etti.

Fanatik Yahudiler, arife günü dahil 17-18 Temmuz tarihlerine tekabül eden Tisa BeAv yas ve oruç günü dolayisiyla Mescid-i Aksa'ya baskin düzenlemis, baskina tepki gösteren Filistinliler ile Israil polisi arasinda arbede yasanmisti.

- Hutbe sonrasi gösteri düzenlendi

Harem-i Serif’te kilinan bayram namazi ve okunan hutbe sonrasi Mescid-i Aksa lehine gösteri düzenlendi.

Kubbetu’s Sahra ile Kible Mescid-i Aksa arasinda bulunan revaklara, Hamas’a ait dev bir bayram tebrigi afisi ile Filistin bayraklari asildi.

Revaklarin altinda toplanan yüzlerce Filistinli, tekbir ile Mescid-i Aksa lehine sloganlar atti.

- Kudüs Islami Vakiflar Idaresinin egemenligi ihlal ediliyor

Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakiflar, Israil ile Ürdün arasinda 26 Ekim 1994'te imzalanan baris antlasmasina göre Ürdün Vakiflar, Islami Isler ve Mukaddesat Bakanligina bagli Kudüs Islami Vakiflar Idaresinin himayesinde bulunuyor.

Daha önce Kudüs Islami Vakiflar Idaresinin izni dahilinde Mescid-i Aksa'yi ziyaret eden Yahudiler, 2003'ten bu yana Vakiflar Idaresinin egemenligini ihlal eden Israil'in tek tarafli karari çerçevesinde polis esliginde Müslümanlarin kutsal mabedine giriyor.

Israil makamlarinin bu tek tarafli kararini tanimayan Kudüs Islami Vakiflar Idaresi, Müslümanlarin egemenligini ihlal edici bu tür girisleri baskin olarak tanimliyor.

Isgal altindaki Dogu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanlarin ilk kiblesi olma özelligini tasiyor.

Yahudiler, içinde Kible Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yani sira müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldigi Mescid-i Aksa Külliyesi altinda, sözde "Süleyman Mabedi kalintilarinin bulundugu" iddiasiyla kazi çalismalari yapiyor, Mescid-i Aksa'da kendilerinin de ibadet etme haklari oldugunu savunuyor.

Kaynak: AA