Kurban Eti Buzlukta 1-2 Hafta, Derin Dondurucuda 2-3 Ay Saklanabilir

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral: 'Etin yanlis saklanmasi, pisirilmesi ve saklanmasi mide, karaciger ve pankreas açisindan risk olusturabilir' 'Buzdolabinda, bölünmüs ve sarilmis etleri, buzlukta eksi 2 derecede 12 hafta, derin dondurucuda 23 ay arasinda saklayabiliriz'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, etin yanlis saklanmasi, pisirilmesi ve saklanmasinin mide, karaciger ve pankreas açisindan risk olusturabilecegini belirterek, "Buzdolabinda, bölünmüs ve sarilmis etleri, buzlukta eksi 2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda 2-3 ay arasinda saklayabiliriz." ifadesini kullandi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Göral, etin fazla ve yanlis yöntemler kullanilarak tüketilmesinin mide, karaciger ve pankreasi yordugunu, gastrit ve reflü sikayetlerini artirdigini, karinda rahatsizlik, hafif agri ve siskinlige neden oldugunu aktardi.

Göral, etin yanlis saklanmasi, pisirilmesi ve saklanmasinin mide, karaciger ve pankreas açisindan risk olusturabilecegini belirterek, etin fazla ve yanlis yöntemler kullanilarak tüketilmesi sonrasi bazen "pankreas iltihabi" denilen, akut pankreatitin gelisebildigini bildirdi. Göral, "Safra tasi olanlarda, safra kesesinde iltihap ve agriya neden olabilir. Günde 100 gram eti asmadan dogru saklama ve pisirme yöntemleriyle saglikli bir bayram geçirin." degerlendirmesinde bulundu.

Gün içinde tüketilen etin 70 ila 100 grami asmamasi gerektigine dikkati çeken Göral, "Bir gün dinlendirilen etler, firinda izgara veya haslama tarzinda pisirilmeli, pisirme esnasinda kendi yagiyla pisirilmeli ve ilave kullanilmamalidir. Buharda haslama tercih edilmelidir. Bayram sabahi güne iyi bir kahvalti ile baslamak yararlidir. Eger tüketilecekse ögle yemeginde, kurban etinden pisirilmis et tüketilmelidir. Etler; izgara ve haslama tarzinda pisirilmeli. Saglik açisindan etin yanmamasina dikkat edilmeli, etin yanan ve kömürlesmis kismi yenmemelidir." ifadelerini kullandi.

- "Kurban etlerinin bir gün dinlendirilmesi gerekir"

Prof. Dr. Vedat Göral, kurban etlerinin bir gün dinlendirilmesi gerektigine dikkati çekerek, "Bir gün dinlendirilen etler, firinda izgara veya haslama tarzinda pisirilmeli, pisirme esnasinda kendi yagiyla pisirilmeli ve ilave kullanilmamalidir. Buharda haslama tercih edilmelidir. Izgarada ise et ile ates arasinda, yaklasik 15 santimetrelik bir mesafe olmalidir. Et yanmamali, kömürlesmemelidir." degerlendirmesinde bulundu.

Saglikli et saklama kosullarina deginen Göral, sunlari kaydetti;

"Kesilen hayvanin eti, büyük parçalar halinde buzdolabinda ve arti 4 derecede saklanmali ve ideali bir gün bekletildikten sonra tüketilmelidir, eger saklanacaksa kusbasi ya da kiyma halinde, yagli kagitlara veya buzdolabi posetine sarili olarak derin dondurucu kisminda bekletilmelidir. Kesim sonrasi et dinlendirilmezse hem sert ve lezzetsiz olur hem de sindirimi zor olabilir. Buzdolabindan çikarilan etin hemen kullanilmasi gerekir, sonraki ögün için bekletilmemesi ve çözüldükten sonra tekrar dondurucuya konmasi sakincali olup ette asiri bakteri çogalmasina neden olabilir. Bu da sagligimizi olumsuz etkiler. Buzdolabinda, bölünmüs ve sarilmis etleri, buzlukta eksi 2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda 2-3 ay arasinda saklayabiliriz."

Kurban Bayrami nedeniyle kahvalti sofrasinda bulunacak etler ile ilk ögüne baslanmamasi gerektigi uyarisinda bulunan Göral, "Vücudumuz düzenli kahvaltiya alistigindan, bu aliskanligimizin bayramda da bozulmamasi yararli olup sabah kahvalti yapmak daha idealdir. Ancak kahvalti ile beraber her gün olmamak üzere et kavurma ve sarküteri ürünleri tüketilebilir. Sakatatlar, yüksek kolesterol ve ürik asit içermelerinden dolayi kalp hastaligi, tansiyon yüksekligi, kolesterol ve ürik asit yüksekligi olanlarin bunlari fazla tüketmemelerinde yarar vardir. Et tüketimi sonrasi karinda rahatsizlik, gaz ve siskinlik varsa her gün olmamak sartiyla 1-2 adet, meyvesiz, yani sade soda içilebilir. Etin yaninda, ev yapimi veya köy yogurdu, ayran tüketebilirsiniz. Günde 1,5-2 litre su içmeyi de unutmamaliyiz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA