Kovid-19'U Atlatanlarin Devam Eden Sikintilarina Iliskin Ilk Veriler Ortaya Çikti

Diskapi Yildirim Beyazit Egitim ve Arastirma Hastanesi Kovid19 Takip Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Cenk Aypak: 'Hastalarda en sik görülen sikayetler nefes darligi, yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem agrilari ile kalp agrisi. Bunun yaninda unutkanlik, hafiza zayiflamalari, uyku bozukluklari sikayetleriyle de karsilasiyoruz' 'Kovid19'un atlatilmasinin ardindan ilk 3 aylik periyotta en sik gördügümüz sikayetler nefes darligi, kas agrilari ile unutkanlik'

AHMET SERTAN USUL - Diskapi Yildirim Beyazit Egitim ve Arastirma Hastanesi Kovid-19 Takip Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Cenk Aypak, hastalarin Kovid-19'u atlattiktan aylar sonra bile nefes darligi, halsizlik, kas ve eklem agrilari ile kalp agrisi yasadiklarini belirtti.

Saglik Bakanliginca, Kovid-19 tedavisi tamamlananlarin saglik durumlarinin kontrolü ve takibi için geçen yil aralikta "Kovid-19 Takip Merkezleri" açilmaya baslandi.

Pilot uygulamalari Ankara ve Eskisehir'de yapilan merkezlerde, Kovid-19'a yakalananlarin, iyilesmelerinin ardindan geçen 6 aylik süreçte devam eden sikintilarina dair ilk veriler ortaya çikti.

Kovid-19 Takip Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Cenk Aypak, AA muhabirine yaptigi açiklamada, merkezlerinde 6 aylik süreçte 530 hastanin takibini yaptiklarini belirtti.

Iyilesen Kovid-19 hastalarini, devam eden sikayetlerinin belirlenmesi amaciyla yaklasik 2 yil boyunca takip edeceklerini söyleyen Aypak, "Hastalarimizi 6 aylik periyotta merkeze ilk gelisleri ile birinci, üçüncü ve altinci aylarinda takip ediyoruz." dedi.

- Iyilesenlerde en sik görülen sikayetler

Aypak, takip ettikleri 530 hastada devam eden sikayetlere iliskin bilgi vererek, söyle konustu:

"Hastalarda en sik görülen sikayetler nefes darligi, yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem agrilari ile kalp agrisi. Bunun yaninda unutkanlik, hafiza zayiflamalari, uyku bozukluklari sikayetleriyle de karsilasiyoruz.

Kovid-19'un atlatilmasinin ardindan ilk 3 aylik periyotta en sik gördügümüz sikayetler nefes darligi, kas agrilari ile unutkanlik. 6 aya kadar uzayan yorgunluk ve halsizlik sikayetlerini görüyoruz, beraberinde öksürük de olabiliyor."

- Kronik hastalarda sikayetler daha fazla

Kronik hastalarda, Kovid-19'un atlatilmasindan sonra devam eden sikayetlerle daha sik karsilasildigini belirten Aypak, "Özellikle bagisiklik sistemi yetmezligine yol açan hastaliklarda, hipertansiyon, diyabet, KOAH olanlarda Kovid-19'a bagli komplikasyonlari daha sik görüyoruz." bilgisini paylasti.

- "Vatandaslara asi olmalarini öneriyoruz"

Aypak, koronavirüse karsi toplumsal bagisikligin kazanilabilmesi için herkesi asi olmaya çagirarak, sunlari kaydetti:

"Iki yila yaklasan Kovid-19 salgini sürecinde edindigimiz tecrübeler var. Burada sosyal mesafe, maske, hijyen tedbirlerinin yaninda bilimsel çalismalar, asinin bizi bu hastaliga karsi, ölümcül komplikasyonlara karsi korudugunu gösteriyor. Bu yüzden vatandaslara asi olmalarini öneriyoruz."
Kaynak: AA