Iran'da Reformist Lider Hatemi, Huzistan Eyaletinde Su Kesintisi Gösterilerindeki Polisin Müdahalesini Elestirdi

Iran'in güneybatisinda Araplarin yogun oldugu Huzistan eyaletindeki su kesintileri protestolari 5'inci gününe girerken ülkedeki reformist lider ve eski Cumhurbaskani Muhammed Hatemi, emniyet güçlerinin göstericilere sert müdahalesine tepki gösterdi.

Iran Reformist Cephe'ye ait Telegram sitesinde yayinlanan yazili açiklamada Hatemi, Huzistan eyaletindeki gösterileri degerlendirdi.

Hatemi, "Hiçbir siyasi, askeri, güvenlik veya kolluk kuvveti, kargasaya karsi koyma bahanesiyle halka karsi siddet, silah ve mermi kullanma hakkina sahip degildir." ifadelerini kullandi.

Huzistan'in ekonomi, siyaset ve kültür yönünden ülkenin kalbi olduguna isaret eden Hatemi, halkin yazin sicaginda sularin kesilmesine tepki göstermesine haklarinin oldugunu belirtti.

- Gösteriler 5'inci gününde devam ediyor

Çarsamba aksami baslayan gösteriler bugün (19 Temmuz günü aksami) da devam etti.

Sosyal medyaya yansiyan görüntülerde, Huzistan'in merkez kenti Ahvaz'da zaman zaman emniyet güçlerinin silah ve göz yasartici gaz kullandiklari buna karsin eylemcilerin de tasla karsilik verdikleri görülüyor.

Ayni kentte emniyet güçlerine ait bir aracin atese verildigi ve açilan ates sonucu eylemcilerden yaralilarin oldugu gelen haberler arasinda.

Huzistan eyaletinin önemli su kaynaklarindan "Hur'ul-Azim" göletlerinin ve Kerhe Nehri'nin kurumasi ve Karun Nehri'nden baska bölgelere su transferi için hazirlanan projeye izin verilmesinin ardindan ortaya çikan içme suyuna erisim sorunu nedeniyle Hamidiye, Bostan, Sadigan, Sus, Danyal ve Mahsehr kentlerinde 14 Temmuz Çarsamba günü aksam saatlerinde baslayan gösteriler dün aksam da daha kalabalik gruplarin katilimiyla devam etmisti. Emniyet güçleri gösterilere müdahale etmisti.

Olaylarda en az 3 göstericinin hayatini kaybettigi belirtilmisti.

Kaynak: AA