Cumhurbaskani Erdogan, KKTC'li Gençlerle Bulustu

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, KKKTC’nin baskenti Lefkosa’da KKTC’li gençlerle bir araya geldi. Erdogan, “Verilen bu mücadele neticesinde de hamdolsun Kibris bu zalim Yunanlilarin elinden kurtarilmis oldu. Bu mücadele ile birlikte adeta dünyada bize karsi bir haçli zihniyetini yeniden ortaya koymak isteyenlere Türkler olarak büyük bir ders vermis olduk” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, KKTC'li Gençlerle Bulustu
Kurban Bayrami’nin birinci gününü de kapsayan iki günlük ziyaret kapsaminda Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ne gelen Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kibris Baris Harekati’nin 47. yil dönümü etkinliklerine katildi.

Cumhurbaskani Erdogan, esi Emine Erdogan ile KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar ve esi Sibel Tarar, TBMM Baskani Mustafa Sentop, MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli ve heyette bulunan bakanlarin da yer aldigi KKTC’li Gençler Bulusmasinda Kibris Türkü gençlerle Büyükhan’da bir araya geldi.

Cumhurbaskani Erdogan, “20 Temmuz Baris ve Özgürlük Bayrami, asirlardir Ada’nin asli sahibi olan Kibris Türkünün bu topraklarin ila nihai egemen ve esit sahipleri oldugunun cümle aleme ilanidir” ifadelerini kullanarak, gençlerden kendilerini yetistirmelerini istedi.

Cumhurbaskani Erdogan, “Bu dava bize Hala Sultan’in, Lala Mustafa Pasa’nin, Dr. Fazil Küçük’ün, Rauf Denktas’in emanetidir. Türkiye de, 20 Temmuz 1974’de iste bu emanete sahip çikmak için harekete geçti. Bugün de ayni emaneti daha ileri tasimanin mücadelesini veriyoruz. Insallah devraldigimiz bu bayrak, sizler devraldiginizda tipki büyük ve güçlü Türkiye gibi güçlü KKTC’nin de insasini tamamlayacaksiniz” dedi.

“Bu gençligin önünde durabilecek, buradaki azim ve heyecani engelleyebilecek hiçbir güç tanimiyoruz” ifadelerini kullanan Erdogan, “Millet olarak yürüttügümüz her mücadelede oldugu gibi Kibris’ta da kimsenin hakkinda, hukukunda, malinda, geleceginde bizim gözümüz yok. Biz sadece kendi haklarimizi korumanin, kendi gelecegimizi insa etmenin pesindeyiz. Sürekli sözünden dönenleri, sürekli oyunbozanlik yapanlari, sürekli simariklik yapanlari koruyup kollayanlar, eninde sonunda buradaki erdemli durusu görecek, kabullenecek, geregini yerine getirecektir. Iste o güne kadar haklarimizi almak için hep birlikte durmadan, dinlenmeden çalisacagiz” dedi.



“KIBRIS BU ZALIM YUNANLILARIN ELINDEN KURTARILMIS OLDU”

“Kibris denilince sizin akliniza ilk ne geliyor? Fetihler mi, hellim mi? ” sorusuna cevap veren Cumhurbaskani Erdogan, “Hellim peyniri gelmiyor dersek ayip olur. Kibris’in ekonomide en güçlü kalemlerinden birisi hellim peyniri. Bir de bizim aklimiza 74 geliyor. Çünkü 1974 o savasta bizim artik çocuklugumuzun en hareketli çaglariydi” ifadelerini kullandi.

“Buradaki zafere giden o yolda, o zamanlar Dr. Fazil Küçük, Rauf Denktas, Basbakan merhum Ecevit, Basbakan Yardimcisi merhum Erbakan, bunlarla birlikte milletimizin verdigi mücadele unutulur gibi degildi” diyen Erdogan, “Verilen bu mücadele neticesinde de hamdolsun Kibris bu zalim Yunanlilarin elinden kurtarilmis oldu. Bu mücadele ile birlikte adeta dünyada bize karsi bir haçli zihniyetini yeniden ortaya koymak isteyenlere Türkler olarak büyük bir ders vermis olduk. O günden aklimda kalan en önemli baslik nedir derseniz, onu da söyleyeyim, Besparmak Daglari. Simdi de insallah yapacagimiz külliyeyi de Besparmak Daglarina sirtimizi dayayarak yapmayi planladik” ifadelerini kullandi.

KKTC’LI SPORCULARA UYGULANAN AMBARGO

Genç bir sporcunun ambargolar yüzünden müsabakalara katilamadiklari söylemesi üzerine Cumhurbaskani Erdogan, Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu’na ne yapilabilecegini sordu. Bakan Kasapoglu da, “Bir takim çalismalarimiz var. Onlarla ilgili yapabilecegimiz bir sey olursa yapariz” demesi üzerine Erdogan da, “Türkiye üzerinden bence müsabakalara katilsin” dedi.



“Biz sadece haklinin hakkini kendine verelim diyoruz”

KKTC’de müteahhitlik yapan Yagmur Özyalçin’in Kapali Maras ile ilgili sordugu soruya cevap veren Cumhurbaskani Erdogan, “Bize yardimci olun, o bölgelerde bize danismanlik yaparsaniz isabetli olur. Hizla mesafe almamiz lazim. Rahatsiz olmaya basladilar, aslinda biz onlari rahatsiz edecek bir sey yapmiyoruz. Biz sadece haklinin hakkini kendine verelim diyoruz. Bu güzel bölge, güzelim deniz atil bir vaziyette kalmasin” ifadelerini kullandi.

“KUZEY KIBRIS’IMIZI IMRENILIR HALE GETIRECEGIZ”

“Son dönemde Türkiye ile aramizdaki iliskiler yüksek düzeyde ivme kazandi, bu bizi mutlu ediyor. Biz bunun daha da ileri ayamaya gelmesini istiyoruz" diyen Erdogan, "Sizce bu iliskilerimizi daha nasil ilerletebiliriz?” seklindeki soruya ise, “Bu konuda sag olsun Cumhurbaskanimizla aramizda en ufak bir sikinti söz konusu degil. Bundan önce cumhurbaskaninin Türkiye’nin Cumhurbaskanina olan yaklasim tarzi, ana vatan, yavru vatan meselesinde yaklasim tarzi, sanki burayi böyle kucaginda bulmus gibi bir havada konusuyor. Burada bütün bu mücadelenin verilmesi esnasinda ana vatan burada nasil kan döktü, Mehmetçik burada ne kadar kan döktü, sanki bunlardan haberi yok gibi bir yaklasim içerisindeydi. Bu bizleri üzdü. Kibris Türkü seçimlerde verdigi mücadele ile isi ehline verdi, yeni bir süreç basladi.

Artik aramizda bizim yavru vatan, ana vatan ayrimi degil, tam manasiyla bir bütünlesme söz konusu. Biz yogun bir sekilde alt yapi üst yapila ilgili çalismalarimizi sürdürecegiz. Kuzey Kibris’imizi imrenilir hale getirecegiz. Yatirim çeken bir ülke konumuna getirecegiz. Burada bizim Kapali Maras’a, açik Maras’a ihtiyacimiz var, bütün bunlari birlestirecegiz. Biran önce buralar Kuzey Kibris’in adeta hareket alani haline gelmis olacak. Ama sizler de, sen bir hukukçu olarak buranin hukukunu koruyacaksin” seklinde cevap verdi.

“BIR GECE ANSIZIN GELEBILIRIM”

Emine Uzun isimli bir gencin, “Milli Mücadele döneminde Rumlar radyolarinda bizlere ‘Bekledim de gelmedin’ sarkisini çalarak hem Kibris Türk halkinin moralini bozmak hem de ana vatan Türkiye’nin yardima gelmeyecegini ima ediyordu. Bizler de kendi radyolarimizdan ‘Bir gece ansizin gelebilirim’ çalarak Rumlara Türkiye’nin bir gece ansizin ensesinde olacagi korkusunu yasattik” seklinde konusmasi üzerine Erdogan, “Bugün devamli onu çaldik” diye cevap verdi.

Emine Uzun isimli genç, “Bizler tüm gençler olarak sizlere bu sarkiyi armagan etmek istiyoruz” demesinin ardindan gençler mini bir konser verdi.

9 yasindaki Nida Su Yigitler isimli çocugun annesi ile birlikte yazdigi siiri okumasindan sonra gençler hep bir agizdan “Bir sarkisin sen” sarkisini söyledi.

(

Derya Yetim/IHA)
Kaynak: İHA