Brent Petrolün Varil Fiyati 69,31 Dolar

Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 69,31 dolardan islem görüyor.

Dün 67,75 dolara kadar gerileyerek yüzde 6'dan fazla deger kaybeden Brent petrolün varil fiyati, günü 68,62 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varili, bugün saat 09.13 itibariyla kapanisa göre yüzde 1 artisla 69,31 dolardan islem gördü. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 67,14 dolardan alici buldu.

Kisitli bir artis kaydeden petrol fiyatlari, Kovid-19 vakalarindaki artisin küresel ekonomik toparlanmayi yavaslatacagina dair endiselerle karisik seyir izliyor.

Dünya çapinda yaklasik 100 ülkede tespit edilen ve baskin tip haline geldigi belirtilen Delta varyanti, asilamalarin sekteye ugradigi bölgelerde hizla yayilmaya devam ederken petrol talebi görünümünü olumsuz etkileyebilecek kisitlamalari da yeniden gündeme getiriyor. Uzmanlar, virüse karsi gelistirilen asilarin Delta varyanti üzerinde daha az etkili olduguna isaret ediyor.

ABD'de ise Delta varyantinin daha çok asilanmayanlar arasinda yayildigi belirtiliyor.

Kovid-19 vaka sayilarinin günlük 50 bini geçtigi Ingiltere'de 4 asamali plan dahilinde uygulanan salgin kisitlamalarinin sonuncusu dün kaldirildi. Ülkede sosyal mesafe kurali ve yasal maske zorunlulugu artik uygulanmayacak. Buna karsin, özellikle toplu tasima gibi kalabalik alanlarda halen maske takilmasi tavsiye ediliyor.

ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ise Ingiltere'ye zorunlu haller disinda seyahat edilmemesi yönünde uyarida bulurken, tüm asilarini yaptiranlarin da tehlike altinda oldugunu ve bu uyariyi dikkate almasi gerektigini belirtti.

Diger taraftan Kanada, Kovid-19'a karsi tamamen asili olan ve Kanada'da oturum izni bulunan ABD'lilere 9 Agustos'tan itibaren sinirlarin açilacagini bildirdi.

OPEC ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun agustos itibariyla üretimlerini 400 bin varil artirma karari almasi da salgin kaynakli talep endiseleri devam ederken fiyatlara olumsuz yansidi.

Uzmanlar, OPEC+ ülkelerinin üretim artisi kararinin uzun vadede piyasaya istikrar getirecegini, ekstra varillerin ekonomik aktivitelerin artmasiyla birlikte piyasada kolayca eritilecegini savunuyor.

Brent petrolde teknik olarak 69,45 ile 69,71 dolar araliginin direnç, 68,39 ile 68,13 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA