70 Ülkede Izini Sürdü, 18 Bin Tas Bebegi Koleksiyonuna Ekledi

Ankara’da yasayan 47 yasindaki Murat Yurtsever’in 20 yil önce kizi için almaya basladigi tas bebekler yillar içinde koleksiyona dönüstü. 70 ülkenin antika pazarlarindan derledigi 18 bin tas bebege gözü gibi bakan Yurtsever, koleksiyonuna yeni bir bebek eklemek için dünyanin dört bir yaninda tas bebeklerin izini sürüyor.

70 Ülkede Izini Sürdü, 18 Bin Tas Bebegi Koleksiyonuna Ekledi
Ankarali isletmeci Murat Yurtsever kizi Bircenaz Yurtsever için aldigi tas bebeklerle benzeri olmayan bir koleksiyon olusturdu. 47 yasindaki Murat Yurtsever, kizi için aldigi tas bebekleri koleksiyona dönüstürdü. 20 yil önce ülke ülke gezerek antika pazarlarinda tas bebegin izini süren Yurtsever, 70 ülkeden aldigi 18 bin tas bebege adeta gözü gibi bakiyor.

Tas bebeklere olan ilgisi tutkuya dönüsen Yurtsever, Ankara Kalesi’nde bulunan kafesinin dekorunu tas bebeklerle olusturdu. Tas bebeklerin ünü ise ülke sinirlarini asti. Turistlerin gezi rotasinda bulunan isletme dünyanin dört bir yanindan gelen turistleri de agirliyor. Amerikali bir çiftin de böyle bir koleksiyona sahip oldugunu anlatan Yurtsever, bebekler için arastirmalarini sürdürüyor.

Koleksiyon olusturma hikayesini anlatan Yurtsever, "Merakimiz kizima getirdigim bebeklerle basladi.

Ilk Almanya’dan aldim. Menseileri Avrupa. 18 bin bebegimiz var, hepsi porselen bebek. 1 metre 40 cm kadar bebeklerimiz var. Hepsi el yapimi ,Çin mali yok. Kiyafetlerinin hepsi terzilere diktirilmis. Gezdigimiz yerlerden bebek aldik, hala devam ediyor. Güzel tepkiler aliyoruz. Çok önemli bebekler var, depomuz bebek dolu, otelimiz var Koç Müzesi’nde bebekler var. Amerika’da 3 katli bir evin mutfagi dahil olmak üzere 83 yasinda bir çift böyle bir koleksiyon yapiyor. Kizi envanterini tutuyor. Bunlar 2. Dünya Savasi sonrasi yapilan bebekler, ilk önce bez ile yapiliyor sonra eklem yerleri lastikli olanlar var. Sonradan da daha çok porselenler var" dedi.

Antika pazarlarina büyük bir heyecanla gittigini aktaran Yurtsever, "Siz, Avrupa’ya gittiginizde sehirleri geziyorsunuz, biz de antikacilari eskicileri geziyoruz. Hedefimiz büyüksehirlere yayilmak. Oralarda tas bebeklerimizi sergileyebilecegimiz isletmeler açmak. Turistik bir bölgedeyiz. Ukraynali turistlerin gezi rehberinde isaretli. Üst katimizda saat kulemiz var. Tarihi bir mekandayiz. Bakimlarini elamanlarimiz var. Çocuk bakimi gibi elbiseleri çikariliyor, yikaniyor, saçlari yapiliyor sonra tekrar yerlerine yerlestiriyoruz. 20 tane firma var bu bebek üreticilerinden. O sanatçilarin yaptigi bebekler var. Bebeklerin aksesuarlarina ulastik, mesela 1927 yilin ait bir bebek var burada, kurmali Almanca ’hos geldiniz’ diyor. Onlara ulastikça mutlu oluyorum” ifadelerini kullandi.

Kafeyi ziyaret eden Gülhanim Atas, geçmise yolculuk yaptiklarini belirterek ,"Çok güzel buldum burayi, kizimla birlikte Istanbul’dan geldik. Ben kizima anlatmaya çalistim. Benim çocuklugumda çok vardi. Simdi kizima göstermeye geldim. Duygulari anlatanlar var. Kizim da onlari fark etti" ifadelerini kullandi.

Yelda Atas ise "Çok güzel buldum annem anlatti. Hepsi çok güzel" dedi.

Kaynak: İHA