Zambiya'nin Kurucu Devlet Baskani Kaunda Için Resmi Anma Töreni Düzenlendi

Güney Afrika ülkesi Zambiya'nin 17 Haziran'da vefat eden Kurucu Devlet Baskani Kenneth Kaunda için resmi anma töreni düzenlendi.

Baskent Lusaka'daki 60 bin kisilik Ulusal Kahramanlar Stadyumu'nda gerçeklestirilen törene, devlet erkaninin yani sira Afrika Birligi Baskani Moussa Faki Mahamat, Güney Afrika Cumhurbaskani Cyril Ramaphosa, Kenya Cumhurbaskani Uhuru Kenyatta ve Gana Devlet Baskani Nana Addo Dankwa Akufo-Addo ile çok sayida yabanci temsilci katildi.

Stadyumu dolduran Zambiyalilar, ülkelerinin "kurucu babasi"na saygilarini sunmak için beyaz mendil salladi.

Afrika Birligi Baskani Mahamat törendeki konusmasinda, Kaunda'nin Afrika ülkelerinin bagimsizlik mücadelesine ve Birligin kurulusuna katkilarina deginerek, sunlari kaydetti:

"Onun neslinin özverili çabalari olmasaydi, Afrika Birligi var olmayacagi için bugün karsinizda olmazdim. Kaunda'ya ve Zambiya halkina sonsuza kadar borçluyuz."

Güney Afrika Cumhurbaskani Ramaphosa da Kaunda'nin Güney Afrikalilarin özgürlük ve demokrasi mücadelesine verdigi unutulmaz katkilari hatirlatarak su ifadeleri kullandi:

"Yoldas Kaunda, Zambiya'nin ulusal bayragini süsleyen güçlü ve asil Afrika kartali gibi, gün batimina dogru yükseldi."

Zambiya Devlet Baskani Edgar Lungu ise ülkelerinin bagimsizlik kahramani Kaunda'nin naasinin topraga verilecegi 7 Temmuz'un, özel anma törenleri için resmi tatil ilan edildigini bildirdi.

- Kenneth Kaunda

Kaunda, 17 Haziran'da zaatüre tedavisi gördügü baskent Lusaka'daki bir askeri hastanede 97 yasinda vefat etmisti.

Kaunda'nin vefatinin ardindan Zambiya'da bayraklarin yariya indirildigi 21 günlük yas ilan edilmisti.

Zambiya'nin Ingiltere'den bagimsizligini kazandigi 1964 yilindan itibaren ülkeyi 27 sene yöneten Kaunda, halk arasinda isminin bas harflerinden olusan "KK" lakabiyla taniniyordu.

Kaunda, Ingiliz sömürge güçlerine karsi yürüttügü siddet içermeyen mücadelesi ile "Afrika'nin Gandhi'si" lakabini almisti.

Ülkenin bagimsizligini kazanmasinin ardindan Kurucu Devlet Baskani olarak iktidara gelen Kaunda, 1991 yilinda gerçeklestirilen ilk çok partili seçimde kaybederek iktidari Fredrick Chiluba'ya devretmisti.

Kaunda, Güney Afrika ülkelerindeki dönemin beyaz azinlik yönetimlerine karsi mücadelenin önde gelen figürlerinden biri olmustu.

Baskanlik sonrasi dönemde siyasi itibarini tekrar kazanan Kaunda, bu dönemde AIDS'le mücadele ve uluslararasi arabuluculuk faaliyetleri yürütmüstü.

Kaynak: AA