Yesilçam'in Usta Ismi Kartal Tibet Vefat Etti

Yesilçam'in usta ismi yönetmen ve senarist Kartal Tibet, 83 yasinda hayatini kaybetti.

Oyuncu Civan Canova, Instagram hesabi üzerinden "Güle güle Kartal agabeyim, seni çok özleyecegim." notuyla Tibet'in vefatini duyurdu.

Ankara'da 1938'de dünyaya gelen Kartal Tibet, imza attigi 200'e yakin filmle Türk sinemasina büyük katkilarda bulundu. Oynadigi ve yönettigi filmleri Yesilçam'in klasikleri arasina giren usta oyuncu, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvari Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu.

Tibet, 1961 yilinda Ankara'nin ilk özel tiyatrosu Meydan Sahnesi'nin kuruculari arasinda yer aldi.

"Karaoglan" filmiyle sinemaya adim atan Kartal Tibet, daha sonra Sezgin Burak'in çizgi kahramani Tarkan'in sinema versiyonlarinda, "Sarmasik Gülleri" ve "Bos Çerçeve" gibi birçok melodramda, "Zambaklar Açarken", "Çalikusu" gibi pek çok edebiyat uyarlamasinda, salon komedilerinde ve tarihi filmlerdeki rol aldigi karakterlerle begeniyle izlendi.

Ilk kez 1977'de "Tosun Pasa" filmiyle yönetmenlige adim atan Tibet, 20'den fazlasinda Kemal Sunal'in rol aldigi çogu iyi gise yapan 56 film yönetti.

Yesilçam’a 200’e yakin filmle katkida bulunan ve birçok ödüle deger görülen Tibet, el attigi tüm yapimlarda basariya ulasti. Tibet, son olarak 2006'da "Dünya'yi Kurtaran Adamin Oglu" ve "Amerikalilar Karadeniz'de 2" adli filmlerin yönetmenligini üstlenmisti.

Kaynak: AA