Türkiye Tasarim Vakfi, Finlandiya Temelli 'Arkki' Egitimlerine Türkiye'de Basliyor

Türkiye Tasarim Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Kalyoncu: 'Buradaki temel amaçlarimiz, çocuklarin özgün metotlarla kendilerini ifade etmelerini saglamak, potansiyellerini kesfetmeleri konusunda onlari motive etmek, hayal güçlerini kullanabilecekleri bir ortam hazirlamak ve tasarim bakis açisi ile çevrelerini algilamalarini saglamaktir'.

Türkiye Tasarim Vakfi, Finlandiya temelli "Arkki" egitim programlarini 7 Temmuz'dan itibaren Türkiye'de baslatacak.

Vakiftan yapilan açiklamaya göre, programin tanitim etkinligi, Finlandiya'nin Ankara Büyükelçisi Ari Maki'nin katilimiyla Kuzguncuk Iskelesi'nde gerçeklestirildi.

Arkki'nin; çocuklarin potansiyellerini kesfetmelerine, gelecegin yaratici liderleri olmalarina ve insanligin gördügü karmasik sorunlari çözmelerine yardimci oldugu bildirildi.

Programda konusan Büyükelçi Maki, Arkki'nin Türkiye'deki faaliyetlerine basladigini görmenin kendisini mutlu ettigini aktararak, "Çünkü inaniyorum ki çocuklar gelecekte ne yapmaya karar verirlerse versinler daha yaratici olmaya ve problem çözme becerilerine ihtiyaçlari var. Türkiye'de Arkki faaliyetlerine olan talebi açikça görebiliyorum ve daha fazla ilde egitimlerin baslamasini umuyorum." ifadelerini kullandi.

Maki, Arkki'nin Türkiye'deki sürecini büyük bir ilgiyle takip edecegini bildirdi.

- "Arkki'nin, tecrübe ve birikimini Türkiye'deki çocuklarla paylasma firsati dogdu"

Türkiye Tasarim Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Kalyoncu da son yillarda farkli yas gruplarindan çocuklarla gerçeklestirdikleri atölyeler sayesinde elestirel ve yaratici düsünmede tasarimin iyi bir yol gösterici olduguna isaret ettiklerini belirtti.

Kalyoncu, "Buradaki temel amaçlarimiz çocuklarin özgün metotlarla kendilerini ifade etmelerini saglamak, potansiyellerini kesfetmeleri konusunda onlari motive etmek, hayal güçlerini kullanabilecekleri bir ortam hazirlamak ve tasarim bakis açisi ile çevrelerini algilamalarini saglamaktir." ifadelerini kullandi.

Bu amaçlar dogrultusunda, Finlandiya kökenli tasarim okulu Arkki ile is birligine imza attiklarini aktaran Kalyoncu, çocuklarin tasarim becerilerinin gelistirilmesi için yaraticilik, tasarim odakli ve yenilikçi düsünebilme gibi alanlarda 28 yildir çalismalar yürüten Arkki'nin, bu tecrübe ve birikimini is birligi sayesinde Türkiye'deki çocuklarla paylasma firsati buldugunu bildirdi.

Tasarimin etkisini toplumun her kesimi için faydali ve görünür kilma adina çalismalara devam edeceklerini belirten Kalyoncu, is birligi teklifini kabul eden Arkki Finlandiya ekibine tesekkür etti.

- Tasarim odakli düsünme ve problem çözme becerilerini gelistiriyor

Verilen bilgiye göre, Arkki'nin egitim müfredati, 10'ar projeden olusan ve yas farkliliklari göz önünde bulundurulan 15 adet modülden meydana geliyor. Yaratici egitim modüllerine ek olarak Arkki, genis bir atölye yelpazesi sunuyor.

Atölye çalismalari, yaratici ve uygulamali bir ögrenme süreci sunarak çocuklarin ve gençlerin tasarim odakli düsünme ve problem çözme becerilerinin gelismesine katki sagliyor.

20. yüzyilda mimari, tasarim, sanat alanlarinda yeni akimlar yaratmis bir okul olan Bauhaus akimindan esinlenerek Avrupa Komisyonu tarafindan baslatilan "Yeniden Bauhaus (New European Bauhaus)" projesi, Arkki araciligiyla çocuklarla bulusuyor.

Arkki gelistirilen bu vizyonda çocuklarin da seslerinin duyulmasini saglamak için bu çagriya katiliyor ve çocuklari gelecekte güzel, sürdürülebilir ve kapsayici bir yasam için yenilikçi çözümler üretmeye davet ediyor. Bu vesileyle Türkiye'den çocuklar, gelecegin sehirlerini hayal ederek Avrupa'nin gelecek vizyonuna katkida bulunacak.

Kaynak: AA