TGRT Haber Celal Toprak Ile Is Dünyasi Programi

SANKO Holding Onursal Baskani Abdulkadir Konukoglu, 65 yasinda SANKO Holding Yönetim Kurulu Baskanligi görevinden ayrildigini animsatarak, “Bir görevde ömür boyu kalirsaniz zaman içerisinde kendinizi yenileyemiyorsunuz ve isletme körlügü basliyor” dedi.

TGRT Haber Celal Toprak Ile Is Dünyasi Programi
Ekonomi gazeteciliginin deneyimli isimlerinden TGRT Haber Ekonomi Haberleri Müdürü Celal Toprak’in sundugu “Celal Toprak ile Is Dünyasi” programinin konugu SANKO Holding Onursal Baskani Abdulkadir Konukoglu ve Yönetim Kurulu Baskani Adil Sani Konukoglu oldu.

Toprak’in, “65 yasinda görevinizden ayrildiniz, görevi üstlenen Zeki Bey de ayni uygulama kapsaminda görevini Adil Bey’e devretti. Bu uygulama tuttu ve is dünyasina örnek oldu” demesi üzerine, Abdulkadir Konukoglu, belli bir yasa geldikten sonra görevi geriden gelenlere devredip onlara tecrübelerle yol göstermenin gelecek adina büyük önem tasidigini söyledi.



Konukoglu, “65 yasindan sonra degisimin faydasi; disariya çiktiginizda hatalari görüp sizden sonrakilere bunu aktarabiliyorsaniz bu basaridir” ifadelerini kullandi.

“Bir görevde ömür boyu kalirsaniz zaman içerisinde kendinizi yenileyemiyorsunuz ve isletme körlügü basliyor. Aslinda hangi görev olursa olsun belli bir süre sonunda çekilmek lazim” diyen Konukoglu, sözlerini söyle dürdürdü:

“65 yasina geldiginizde sadece günlük aktif görevlerinizi birakiyorsunuz. Toplantilarda yine bir araya geliyoruz fakat günlük islere bakmiyoruz. Disaridan hatalarimi gördüm ve kardeslerime söyledim, kardeslerim bu hatalari yapmamaya çalisti. Birikimlerimi her platformda paylasiyorum. Gayem bizden sonra gelenlerle fikir birligi yaparak hep beraber daha ileri gitmektir.

Ömrünün sonuna kadar görevde kalmayi dogru bulmuyorum. Geçmiste hata yapan insanda bir birikim olusuyor. Bu birikimleri sizden sonra gelenlere aktarmalisiniz ki karsi taraf da ilerlerken bu hatalarla ilerlemesin ve daha ileri gidebilsin. Çalisan her insan hata yapar, çalismayan hata yapmaz. Isletmenin içerisindeysen, yöneticiysen küçük de olsa hata yapabilirsiniz ama minimum tutmak için ikazlarda bulunursunuz. Biz ölene kadar koltukta kalip mezardan mi ikaz edecegiz?”

Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep

Dogup büyüdügü Gaziantep’te mutlu oldugunu dile getiren Konukoglu, “Gaziantep’te dogduk ve burada büyüdük. Gaziantep’in suyunu içip ekmegini yiyen kisiler mümkün oldugu kadar Gaziantep’ten ayrilmayi pek istemez. Benim bir sözüm var. Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep. Eger bir insan yatirim yapacaksa sosyal sorumluluk geregi öncelikli olarak kendi sehrini tercih etmelidir. Eger kendi sehrinize yapamiyorsaniz komsu sehirlere yapmalisiniz. Komsu sehirlerde de yapamiyorsaniz Türkiye’nin diger bölgelerine yapabilirsiniz. Mümkün oldugu kadar kendi sehrimize yakin komsu sehirlere yatirim düsünüyorum” seklinde konustu.

“Türkiye’de bu kadar is bulamayan insanimiz varken, baska bir ülkeye yatirim yapmayi içime sindiremiyorum” diyen Abdulkadir Konukoglu, “Biz yurt disinda yatirim yapmayi hiç düsünmedik. Türkiye’de issiz insanimiz varken basta ülkelere yatirim yapmak içimize sinmiyor ama ileride ne olur bilemiyoruz. Çünkü dünya çok hizli degisiyor” ifadelerine yer verdi.

Ülkemizin gençlerinden çok umutluyum

Pandemi öncesi Türkiye’nin birçok üniversitesinde ögrencilerle bulusarak önerilerde bulundugunu hatirlatan Konukoglu, sunlari kaydetti:

“Türkiye’deki gençlerden çok umutluyum. Bu gençler çok basarili olur, yeter ki gençlerin dilini iyi anlayalim, onlara aktarirken ortak frekansta bulusalim. Önyargilarimizi bir kenara birakmaliyiz. Gençlerimizden umudumuzu kesmeden yaklasmaliyiz. Yaklasim çok önemlidir.

Genç arkadaslarimiz merdivenleri birer birer çiksinlar. Merdivenleri süratli çikanlar çabuk düser. Merdivenleri iki iki çikmaya çalisanlar mutlaka düser. Sebat edip sindire sindire çikilmasi gerekiyor. Aksi takdirde basarili olmak mümkün degil.”

Adil Sani Konukoglu

SANKO’nun Gaziantep’in köklerinden dogan bir kurulus oldugunu vurgulayan Yönetim Kurulu Baskani Adil Sani Konukoglu ise 117 yillik holdingin kurulma asamasiyla ilgili su bilgileri paylasti:

“Babamin dedesi Sani Bey dokumacilik yapiyormus. Askerlik görevi için gittigi Yemen’de sehit olmus. Dedem Zekeriya Bey dört yasindaymis. Isi büyük ninemiz, esi Hatice Hanim devam ettirmis. Köklerimizde kadin girisimcilik var. Hatice Hanim’in üstlendigi isi, ilerleyen yillarda dedem Zekeriya Bey devralmis. Sonrasinda babam ve bizler isimize sahip çikip gelistirdik.”

Dünyanin gelecegi enerjinin üzerinde kurulu

Dokumacilikla yola çikan SANKO Grubu’nun tekstilin ana kollarinda büyüdügünü, enerji, insaat, ambalaj, is makineleri gibi farkli sektörlerde yatirimlar yapildigina isaret eden Konukoglu, “Dünyanin gelecegi enerjinin üzerinde kurulu olduguna göre bundan sonra hayatimizdan enerji eksilmeyecek. Önemli olan temiz enerjiyi kullanmak. Ondan dolayi da bizim bütün yatirimlarimiz yenilenebilir yesil enerjidir. Çevreye zarar veren ve karbon salinimi olan bir enerjide yokuz” diye konustu.

Sehrin temelinde çocuklar, kadinlar, yaslilar ve gaziler var

“Eger Kurtulus Savasinda 6 bin 317 sehit vermeyip üretimde kalabilseydik Gaziantep Istanbul’dan sonra en büyük ihracatçi sehir olurdu” diyen Konukoglu, devamla su görüsleri paylasti:

“Antep Savunmasinda 6 bin 317 sehidimiz var. Çalisan nüfusun tamami ya sehit olmus ya da yaralanmis. Sehrin temelinde, çocuklar, kadinlar, yasli insanlar ve gaziler var. Çok az bir kadroyla bu sehri yeniden ayaga kaldirmaya çalismislar. Devletin yatirimi hiç olmamis. Devlet yatirim yapsaydi belki de her seyi devletten beklerdik. Devlet devletin yapmasi gereken hizmetleri yaparsa yeter, kendi isimizi hallederiz. Ne zaman bize ihtiyaç olursa hepimiz devletimizin emrine gireriz.”

Gaziantep 180 ülkeye ihracat yapiyor

Gaziantep Sanayi Odasi Meclis Baskani da olan Adil Sani Konukoglu, Gaziantep’te 50 milyon metrekarelik organize sanayi bölgesinde bos yer kalmadiginin altini çizerek, sehrin ihracati ve hedefleriyle ilgili sunlari kaydetti:

“Gaziantep’in ihracatta yazdigi basari hikayesinin sirri Gaziantepli olmak, Gaziantep’te yasamak ve herkesin yatirimini Gaziantep’e yapmasindan geliyor. Her sehrin kendine göre basari öyküsü ve tarihi var. Marsilya liman kayitlarinda 1740 yilinda Gaziantep’ten ithal edilmis dokuma kumaslarinin bilgisi var. Bu isler dünden bugüne olmuyor. Gaziantep’in sanayiciligi, ticareti ve girisimciligi çok eski.

Gaziantep ihracatta Türkiye’nin 5’inci sehri. Gaziantep’ten bütün kitalarda 180 ülkeye ihracat yapiyoruz. Bizim ürün gamimiz genis. Makine halisinda, agirligi Gaziantep’e ait olmak üzere ülke olarak dünya ticaretinin yüzde 11’ini gerçeklestiriyoruz. Bu sene Gaziantep’ten rekor bekliyorum.”

Gaziantep’te her dönem birlik, beraberlik ve dayanisma ruhunun hakim oldugunu vurgulayan Adil Sani Konukoglu, sözlerini söyle tamamladi:

“Geçmisten bugüne görev alan belediye baskanlarimizin tamami Gaziantep’e hizmet için çalistilar. Birbirlerinden ayirt etmeye gerek yok. Bu sehirde herkeste bir mücadele ruhu var. Herkes yaptigi isi daha iyi nasil yapabilirim pesinde. Böyle olunca da is kolay oluyor. Herkes aldigi görevi dogru yapmaya çalisinca sorun olmuyor.”
Kaynak: İHA