Rusya Açiklamasi ABD'nin Askerleri, Afganistan'dan Çekilerek Orta Asya Ülkelerine Yerlestirilmemeli

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, ABD'nin askeri birliklerinin Afganistan'dan çekilmesi sürecine iliskin, "Bu süreç, ABD ve NATO’nun askeri altyapisinin Orta Asya ülkelerine yerlestirilmesi sürecine dönüsemez ve dönüsmemelidir." dedi.

Rus Ria haber ajansina Afganistan'daki durumu degerlendiren Kabulov, "Mevcut durumdan çikmanin tek yolu, Taliban dahil ülkenin en büyük etnik siyasi güç temsilcilerinin katilimiyla yeni bir koalisyon hükümetinin kurulmasidir. Ancak Afganistan’daki taraflarin kendi aralarinda anlasmasi gerekiyor." ifadelerini kullandi.

Kabulov, "Afganlar bunu kendileri yapamiyorsa, uluslararasi toplum gerekli destegi saglayacak. Ancak Afganlar, ilerideki yönetim yapisinin sekli ve parametreleriyle ilgili karar alabilir." diye konustu.

Sonbahara dogru Afganistan'daki durumun düzelecegi ve taraflar arasinda müzakere sürecinin baslayacagi umudunu paylasan Kabulov, ABD'nin askeri birliklerinin Afganistan'dan çekilmesi sürecine de degindi.

Kabulov, "Bu süreç, ABD ve NATO’nun askeri altyapisinin Orta Asya ülkelerine yerlestirilmesi sürecine dönüsemez ve dönüsmemelidir. Bu konuda, Washington'a çesitli seviyelerde sinyal verdik. Bu sinyali duyacaklarini umuyorum." ifadelerine yer verdi.

Afganistan meselesinin çözümüne iliskin ABD, Çin ve Pakistan ile çalismalari sürdürdüklerini dile getiren Kabulov, yakin gelecekte toplantinin yapilabilecegini söyledi.

Kabulov, Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi mekanizmalarinin, Afganlarin baris anlasmasini imzalama asamasina gelmelerinde duruma dahil edilmesinin "uygun" olacagini belirtti.

Kaynak: AA