Nijerya'da Twitter Yasaginin Kaldirilmasi Reddedildi

Nijerya meclis temsilcileri, Twitter'in ülkedeki faaliyetlerinin süresiz askiya alinmasi kararinin kaldirilmasini reddetti.

Meclis temsilcilerinden Toby Okechukwu, yaptigi açiklamada, Twitter'in ülkedeki faaliyetlerini arastirmak üzere komisyon kuruldugunu belirtti.

Meclise sunulan raporu yetersiz bulduklarini kaydeden Okechukwu, bu nedenle yasagin kaldirilmasini reddettiklerini söyledi.

Okechukwu, Twitter sirketinin ülkede faaliyet göstermesi için yeterince arastirilmadigini savundu.

- Nijerya'da Twitter yasagi

Nijerya Devlet Baskani Muhammed Buhari, ülkenin güneydogusunda kamu binalarina saldiran genç isyancilara yönelik Twitter hesabindan 1 Haziran'da yaptigi paylasimda, 1967-1970 yillarinda ülkede 1 milyon kisinin ölümüne neden olan sivil savasi hatirlatmis ve "30 ay boyunca alanda savasan bizler, onlara anladiklari dilden davranacagiz." ifadelerini kullanmisti.

Twitter, Buhari'nin bu paylasimini silerek hesabi askiya almisti.

Bu olayin üzerine Nijerya hükümeti, 4 Haziran'da Twitter'in ülkedeki faaliyetlerini bir sonraki emre kadar askiya aldigini açiklamis, bu yasagi ihlal edenlerin yargilanacagini duyurmustu.

Nijerya'da faaliyet gösteren çesitli sivil toplum örgütleri ise hükümetin uyguladigi yasak nedeniyle 9 Haziran'da Buhari'ye karsi ECOWAS Mahkemesinde dava açmisti.

ECOWAS Mahkemesi 22 Haziran'da kararin insan haklari ihlali oldugunu belirterek, hükümetin yasagi ihlal edenlerin yargilanmasina yönelik kararini durdurmustu.

Nijerya hükümetinin kararinin ardindan Avrupa Birligi, Ingiltere ve ABD’nin Abuja'daki büyükelçileri tarafindan yapilan ortak açiklamada, Twitter'in faaliyetlerinin askiya alinmasinin "ifade özgürlügünün ihlali" oldugu belirtilmisti.

Kaynak: AA