Gaziantep Sanayisi, STM Thinktech Ile Dönüsüyor

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz: 'Gaziantep makine ve metal sanayisinin hem mevcut yetenek envanterini hem de üretebilecegi katma degerli ürünleri ortaya çikaran bu yol haritasi, diger bölge sanayilerin kalkinmasi için de emsal teskil edecektir' 'Gaziantepli sanayicilerimizin burada önerdigimiz aksiyon planlarini hayata geçirerek, ülkemiz ile dost ve kardes ülkelerin savunma sanayi ihtiyaçlarini karsilayacak katma degerli ürünlerle tedarikçi konumuna da ulasacagina inaniyoruz'.

Teknoloji odakli düsünce merkezi STM ThinkTech, Gaziantep makine ve metal sanayi ekosisteminin, savunma sanayi sektörüne geçis yapmasi ve yüksek katma degerli ürünler üretmesi için baslatilan çalismayi tamamlayarak strateji belgesi hazirladi.

STM Savunma Teknolojileri'nden yapilan açiklamaya göre, NATO'dan Türkiye'deki STK ve yerel kuruluslara kadar genis bir yelpazede danismanlik hizmeti saglayan STM ThinkTech, yerli ve milli sanayi üretim ekosistemine iliskin analiz ve karar destek sistemi gelistirme yetkinligini Konya'dan sonra Gaziantep'e tasidi.

STM ThinkTech, Ipekyolu Kalkinma Ajansi (IKA) ile 25 Eylül 2020'de imzaladigi is birligi sözlesmesi çerçevesinde, Gaziantep'te metal ve makine sanayinde üretim yapan firmalarla görüserek, sektörün gelisimi adina bir yol haritasi olusturdu.

Bu çerçevede, Gaziantep Makine ve Metal Sanayi Dönüsüm Stratejisi ve Eylem Plani'nin kapanis toplantisi, bugün gerçeklestirildi. Toplantiya, Gaziantep Valisi Davut Gül, bölge milletvekilleri, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, IKA Genel Sekreteri Burhan Akyilmaz, Gaziantep Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, STM ThinkTech danismanlari ve projede yer alan firma yetkilileri katildi.

- "Proje, diger bölge sanayilerinin kalkinmasi için de emsal olacak"

Toplantida konusan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, askeri deniz platformlarindan otonom sistemlere, siber güvenlikten uzay teknolojilerine, komuta kontrol sistemlerinden teknoloji tabanli danismanlik hizmetlerine kadar genis bir yelpazede ihracat odakli çalismalar yürüttüklerini bildirdi.

Teknoloji tabanli danismanlik hizmetleri alaninda da Türkiye'nin önde gelen sirketlerinden olduklarini kaydeden Güleryüz, NATO'ya ihraç ettikleri Elastikiyet (Resilience) Karar Destek Modeli'nden bahsetti.

Güleryüz, Anadolu'da da bölgesel kalkinmaya katki saglayacak danismanlik projeleri gerçeklestirmeye devam ettiklerini belirterek, Gaziantep ekonomisinin lokomotif sektörlerinden, makine ve metal sanayi ekosisteminin verimliligini ve katma degerini artirmak üzere baslattiklari projenin sonuna geldiklerini anlatti.

STM olarak IKA ile is birligi yapmaktan ve yerli üreticilere destek sunmaktan mutluluk duyduklarini kaydeden Güleryüz, su açiklamalarda bulundu:

"Gaziantep makine ve metal sanayisinin hem mevcut yetenek envanterini hem de üretebilecegi katma degerli ürünleri ortaya çikaran bu yol haritasi, diger bölge sanayilerin kalkinmasi için de emsal teskil edecektir. Gaziantepli sanayicilerimizin burada önerdigimiz aksiyon planlarini hayata geçirerek, ülkemiz ile dost ve kardes ülkelerin savunma sanayi ihtiyaçlarini karsilayacak katma degerli ürünlerle tedarikçi konumuna da ulasacagina inaniyoruz. STM olarak, danismanlik hizmeti verdigimiz Gaziantepli sanayicilerimizin yaninda yer almaya devam edecegiz."

- 30 firma ile saha çalismasi yapildi

Açiklamada verilen bilgiye göre, Gaziantepli sanayicilerin sahip olduklari tecrübe ve potansiyelin imalatta yüksek katma degerli ürünlere dönüstürülmesi, savunma sanayi ve ülke ihtiyaçlarina cevap verir hale gelebilmesi amaciyla yola çikilan proje, veri toplama, analiz ve raporlama safhalarindan olustu.

Eylül 2020'de imzalarin atilmasiyla baslayan proje 4,5 ay sürdü ve ilk olarak kentte metal ve makine sektöründe üretim yapan 143 firma arasindan 30 örneklem firma belirlendi. Bu 30 firmayi tek tek ziyaret ederek, görüsmeler gerçeklestiren STM ThinkTech danismanlari, özgün soru setleri ile firmalarin mevcut üretim verilerini ve yetenek envanterlerini ortaya çikardi. Projenin analiz safhasinda, veriler siniflandirilirken, firmalarin potansiyel üretim alanlari, üretebilecegi yüksek katma degerli ürünler ortaya konuldu.

Yapilan çalisma sonucunda, Gaziantep makine ve metal sanayi ekosisteminin imkan ve yetenekleri ile uyumlu, Uluslararasi Standart Siniflandirmasi (ISIC) standardinda yer alan toplam 374 yetenekten 71'inin bulundugu belirlendi. Çalismalarda, bölgesel bazda toplam 432 potansiyel ürün oldugu tespit edildi.

Proje kapsaminda, sistem düsüncesi yaklasimi ile yapay zeka ve ekonomik karmasiklik modeli gibi yöntemler de esas alinarak, sektörün ve ekosisteminin gelismesine katkida bulunmak ve ekonomik açidan yasanabilecek olasi senaryolara iliskin analizler yapilarak, “Gaziantep Makine ve Metal Sanayi Dönüsüm Strateji” belgesi olusturuldu.

- 5 alternatif sistem önerildi

Gaziantep makine ve metal ekosisteminin, katma degerli yüksek savunma sanayi ürünleri üretme yetkinlige ulasabilmesi için projede, bir "dönüsüm modelinin" hayati geçirilmesi önerisi getirildi.

Bu çerçevede, kamu ihtiyaçlari, çevre bilinci, ihracat potansiyeli gibi faktörler göz önüne alinarak, bölgenin ekosistem özellikleri ile yeteneklerine uygun, savunma sanayi platformlarinda da kullanilabilecek 5 alternatif sistem önerisinde bulunuldu.

Geçis asamasi kapsaminda, savunma platformlarinda kullanilabilecek güç aktarim sistemleri, kirli su aritma sistemleri, deniz suyundan tatli su üretim sistemleri ve yagmur suyu toplama sistemlerinin Gaziantep'te üretilebilecegi ifade edildi.

Söz konusu potansiyel ve firsatlarin hayata geçirilebilmesi için firmalar tarafindan kurumsal yönetim danismanligi alinmasi gerektigi de çalismada vurgulandi. Ayrica, firmalar tarafindan savunma sanayisine geçis sürecinde kullanilabilecek rehber niteliginde Savunma Sanayii Adaptasyon Matrisi hazirlandi.
Kaynak: AA