Ebu Seybe El-Hudri' (Radiyallahü Anh) Nin Türbe Restorasyonu Tamamlandi

Istanbul’un fethinin öncü sahabelerinden Ebu Seybe El-Hudri’ (radiyallahü anh) nin türbe restorasyonu tamamlandi. Vali Ali Yerlikaya ve beraberindeki heyet türbeyi ziyaret ederek açilisini yapti.

Ebu Seybe El-Hudri' (Radiyallahü Anh) Nin Türbe Restorasyonu Tamamlandi
Peygamber efendimizin kutlu arkadaslarindan, süt kardesi ve Istanbul’un fethinin öncü sahabelerinden Ebu Seybe El Hudri’nin restorasyonu tamamlanan türbesini açilisi yapildi. Açilisa Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Nadir Alparslan, Istanbul Il Kültür ve Turizm Müdürü Çoskun Yilmaz ve beraberindeki heyet katildi.



“Tekraren hemserilerimizin ziyaretine arz eyledik”

Türbe ziyaretinin ardindan konusan Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Bu güzel Cuma namazindan sonra Istanbul’da meftun 29 sahabemiz var. Bunlardan 2’sinin kabristaniyla ilgili yeri biliyoruz. Eyyub el-Ensari (radiyallahü anh) Hazretlerinin ve Ebu Seybe El-Hudri (radiyallahü anh) Hazretleri. Az önce türbede vazifemizi yaptik. Fatiha hediye eyledik. Burada Kültür ve Turizm Bakanligimizin mihmandarligin Istanbul Valiligimiz olarak restorasyonu tamamladik. Tekraren hemserilerimizin ziyaretine arz eyledik” dedi.



“Peygamber efendimizin süt kardesi olduguna dair önemli rivayetler var”

Seybe el-Hudri’ (radiyallahü anh) nin hayati hakkinda bilgi veren Istanbul Kültür ve Turizm Müdürü Çoskun Yilmaz, “Kaynaklarda verilen bilgilere göre sahih hadis rivayet eden sahabelerden birisi. Peygamber efendimizin süt kardesi olduguna dair önemli rivayetler var. Hz. Halime, peygamber efendimizin süt annesi. Seybe el-Hudri’ (radiyallahü anh) nin de süt annesi o oldugu kabul ediliyor. 85-90 yaslarinda peygamber efendimizin Istanbul ile ilgili birden fazla hadis rivayetinin sevabina nail olmak için 667’de baslayan ilk sefer katilan sahabelerden birisidir. Islam tarihi kaynaklarinda ilk sefere istirak eden 50’den fazla sahabe arasinda varligini ve burada sehit oldugunu bildigimiz 2 sahabeden birisidir” diye konustu.



“Osmanli Istanbul’unda çok ziyaret edilen bir sahabe kabri olarak biliniyor”

Türbenin oldugu bölgenin sahabeler haziresi olarak geçtigini söyleyen Yilmaz, “Çünkü savasin oldugu bir bölge. Pek çok sahabenin sehit olup burada defnedildigi ifade ediliyor. Bu türbe Eyüp Sultan Türbesi gibi Fatih döneminde insa ediliyor. 2. Beyazit döneminde devam ediliyor. Burasi Fatih döneminden itibaren Osmanli Istanbul’unda çok ziyaret edilen bir sahabe kabri olarak biliniyor. Kendisine has uygulamalari var. Insallah bundan sonra da tarihte oldugu gibi sik ziyaret edilir. Peygamber efendimize olan hürmetin bir göstergesi olarak degerlendirilir diye düsünüyorum” dedi.

Kaynak: İHA