Diyanet Isleri Baskani Erbas'tan Gençlere 'Ahlak Ve Hukuk' Tavsiyesi Açiklamasi

'Bugün insanligin en büyük sorunu ahlak ve hukuku ihmal etmesi, hatta kaybetmesidir. Yasanan savaslarin, kaoslarin, bireysel ve küresel krizlerin temelinde insanin kendine yabancilasmasi, yaratilis gayesini unutmasi, Rabbine kayitsiz kalmasi vardir' 'Karsiligini sadece Allah’tan bekleyerek Islam’a, milletimize ve insanliga hizmet etme ugrunda yaptiginiz bütün çalismalar ibadettir'

Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, "Bugün insanligin en büyük sorunu ahlak ve hukuku ihmal etmesi, hatta kaybetmesidir." ifadesini kullandi.

Baskanliktan yapilan açiklamaya göre, Erbas, Diyanet Isleri Baskanligi ve Türkiye Diyanet Vakfinin yurt içi ve uluslararasi burs programlari kapsaminda egitim destegi verdigi ögrenciler için düzenlenen mezuniyet programina katildi.

Burada konusan Erbas, dünyanin farkli bölgelerinden gelerek Türkiye'de egitim gören gençlere, "Ayni gaye ve duygularla bulustunuz. Beraberce bir egitim süreci geçirdiniz. Inaniyorum ki güzel dostluklar olusturdunuz, güzel anilar biriktirdiniz. Simdi mezun oluyorsunuz. Hepinizi tebrik ediyorum. Ailelerinize ve bu sürece katki sunan herkese tesekkür diyorum." diye seslendi.

Gençlere, büyük bir inancin ve medeniyetin mensuplari olduklarini animsatan Erbas, "Gerçeklestirdiginiz bütün faaliyetlerde, giristiginiz bütün islerde bunu asla unutmayiniz. Sizler yüzyillarca dünyaya hükmetmis, adalet dagitmis, diger din ve milletlerin zor durumda kaldiklarinda yardim istedikleri büyük bir milletin evlatlari, torunlarisiniz. Sizler her biriniz ecdadimizin merhametini, tecrübesini, adaletini gittiginiz her yerde yasatmaya devam edeceksiniz. Bulundugunuz her yerde, inancimizi ve degerlerimizi en güzel sekilde temsil edeceginize inancim tamdir." ifadelerini kullandi.

Kur'an-i Kerim'de, Allah'in, herkesi Islam'a davet ettigini bildiren Erbas, Kur'an ve sünnetin izinde kurulan Islam medeniyetinin, merhametin, güzel ahlakin, bir arada yasamanin en güzel örnekleriyle dolu oldugunu dile getirdi.

Müslümanlarin tarih boyunca bulunduklari cografyalarda hukukun ve adaletin teminati olduklarina isaret eden Erbas, din, dil, irk, renk ayrimi yapmaksizin herkesin temel hak ve özgürlüklerini dokunulmaz kabul ettiklerini aktardi.

Bir arada yasama kültürüne deginen Erbas, söyle konustu:

"Bugün insanligin en büyük sorunu ahlak ve hukuku ihmal etmesi, hatta kaybetmesidir. Yasanan savaslarin, kaoslarin, bireysel ve küresel krizlerin temelinde insanin kendine yabancilasmasi, yaratilis gayesini unutmasi, Rabbine kayitsiz kalmasi vardir. Dünyayi, kaybettigi ve muhtaç oldugu degerlerle bulusturmak ise yine sizlere, bizlere düsmektedir. Hatta bu, bizim iman ve kulluk sorumlulugumuzdur."

Daha güzel bir hayat ve dünyanin insasi için gençlerin hayalleri, çalismalari ve gayretlerinin önemli olduguna vurgu yapan Erbas, söyle devam etti:

"Nitekim Peygamber Efendimiz, Mekke-i Mükerreme'de bir cahiliye toplumundan dünyanin en güzel dönemini, asrisaadeti insa ederken bunu kendisine inanan bir avuç genç Müslüman ile beraber yapmistir. Mekke'de, Islam'in zor yillarinda Peygamber Efendimize inanip destek olan, insanligin iyiligi için mücadele eden sahabenin büyük çogunlugu 15-20 yas araligindaki genç insanlardir."

- Güzel ahlak

Toplumun ve insanligin iyiligi için tavsiyelerde bulunan Diyanet Isleri Baskani Erbas, sunlari kaydetti:

"Bir kardesiniz, bir üniversite hocasi ve Diyanet Isleri Baskani olarak, bunu özellikle ifade etmeliyim ki hem kendinizin hem de toplumun ve bütün insanligin iyiligi için su hususlari önemsemenizi tavsiye ediyorum. Insani degerlerin, bir arada yasamanin, güzel ahlakin ve erdemin en güzel örnegi Peygamberimiz, Hazreti Muhammed Mustafa'dir. Onun hayatini her yönüyle ögrenmeye ve yasamaya muhtaciz. Zira o, taninmadan, dostluk, vefa ve kardeslik bilinemez. O anlasilmadan merhamet, paylasma, baskasina deger verme ve herkesin iyiligini isteme erdemleri anlasilamaz. O taninmadan güzel ahlak tam anlamiyla yasanamaz. Hangi meslekte olursaniz olun gayeniz, topluma ve insanliga hizmet etmek olmalidir. Zira karsiligini sadece Allah’tan bekleyerek Islam’a, milletimize ve insanliga hizmet etme ugrunda yaptiginiz bütün çalismalar ibadettir. Bizim asil beklentimiz, en büyük ücretimiz Rabbimizin rizasini kazanmaktir. Onu mefkure olarak zihnimizden hiçbir zaman çikarmayacagiz."
Kaynak: AA