Bati Balkan Ülkelerinin Liderlerinden AB'ye Sert Elestiri Açiklamasi

Arnavutluk Basbakani Edi Rama: 'Avrupa’dan gelen kisilere artik sunu demeye ihtiyacimiz yok: Dinleyin, bizi almazsaniz, baskasi alir, üçüncü bir aktör bize gelir' 'Hayir! Unutun! Artik 'öfkeliyiz, bunalimdayiz' seklinde kendimi ifade etmek istemiyorum. Hayir öfkeli degiliz, bunalimda degiliz, onlar, Avrupa Birligi'ndekiler bizden daha fazla bunalimda, daha fazla öfkeli' Sirbistan Basbakani Ana Brnabic: 'Su anda bunalimda, öfkeli olan sizsiniz, bunalimdaöfkeli ve sonra hiçbir sey beklemiyorsunuz ve özgürsünüz. Bence hepimiz böyle hissediyoruz, bu mükemmel bir his ve biz buna AB olmadan sahip olmayacaktik. Bunun için çok tesekkür ederiz!'

Arnavutluk Basbakani Edi Rama, Avrupa Birligi'nin (AB) Bati Balkan ülkeleri ile üyelik müzakerelerine baslamamasini elestirerek, AB'dekilerin kendilerinden daha fazla bunalimda ve öfkeli oldugunu söyledi.

Arnavutluk Basbakani Edi Rama, Kuzey Makedonya Basbakani Zoran Zaev, Kosova Basbakani Albin Kurti ve Sirbistan Basbakani Ana Brnabic, Kuzey Makedonya'nin Ohri sehrinde düzenlenen Prespa Diyalog Forumu'nun ikinci gününde katildiklari "AB ve ABD arasinda Bati Balkanlar'a yönelik sinerjinin yeniden saglanmasi" oturumunda konustu.

Rama, ülkesinin üyelik müzakerelerine baslamasi konusunda AB tarafinin karar verme eksikligine deginerek, bunun artik kendisinde bir iz birakmadigini söyledi.

AB ile iliskilerini bir dügüne benzeten, "gelinin birinci ve ikinci kez ortaya çikmamasinin ardindan ortaya çiktigi takdirde artik dügün organize etmeyeceklerini" kaydeden Rama, "Avrupa’dan gelen kisilere artik sunu demeye ihtiyacimiz yok: ‘Dinleyin, bizi almazsaniz, baskasi alir, üçüncü bir aktör bize gelir’" diye konustu.

Rama, AB'ye hakaret içeren ifadelerle benzetmede bulanarak söyle devam etti:

"Hayir! Unutun! Artik 'öfkeliyiz, bunalimdayiz' seklinde kendimi ifade etmek istemiyorum. Hayir öfkeli degiliz, bunalimda degiliz, onlar, Avrupa Birligi'ndekiler bizden daha fazla bunalimda, daha fazla öfkeli. Bu yüzden, öfke ve bunalim hakkinda konusmayalim."

Sirbistan Basbakani Brnabic de Arnavut mevkidasinin ifadeleriyle baglantili olarak artik öfke ve bunalim duygularinin üstesinden geldiklerini vurguladi.

Artik kendilerinde bir kurtulus duygusu bulundugunu belirterek bu yüzden alayci bir sekilde AB'ye tesekkür eden Brnabic, "Su anda bunalimda, öfkeli olan sizsiniz, bunalimda-öfkeli ve sonra hiçbir sey beklemiyorsunuz ve özgürsünüz. Bence hepimiz böyle hissediyoruz, bu mükemmel bir his ve biz buna AB olmadan sahip olmayacaktik. Bunun için çok tesekkür ederiz!" diye konustu.

Bölge ülkelerinin buna karsilik olarak daha fazla bölgesel is birligine odaklandiklarini dile getiren Brnabic, bölge ülkelerinin insanlarinin yasam kalitesini artirmak için birlikte yapabilecekleri seyler oldugunu aktardi.

- "Yine de AB bizim en iyi umudumuz"

Oturumda konusan Kosova Basbakani Kurti de AB'nin Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile müzakereleri baslatmamasindan dolayi ülkesinin hayal kirikligina ugradigini aktararak, AB'nin tek alternatif oldugunu yineledi.

Vatandaslarina vize serbestisi verilmeyen tek ülke olarak hayal kirikligini tamamen anladiklarini dikkati çeken Kurti, "Fakat, güç ve sabir göstermeliyiz. Ne ülkelerimizin ne vatandaslarimizin ne de bölgemizin çikarlarina hizmet etmeyen acele kararlar almamaliyiz. Evet, AB yavas. Evet birlikten yoksunlar ancak yine de AB bizim en iyi umudumuz ve dürüst olmaliyim ki, sahip oldugumuz tek alternatif. Baska bir seçenegimizin olmadigindan degil çünkü dogal olarak oraya aitiz." degerlendirmesinde bulundu.

Balkan ülkeleri arasinda belirsizlige ve bölünmeye sebebiyet verecek "mini Schengen" gibi inisiyatiflerden dolayi bölge ülkelerinin sorumluluktan kaçinmamasi gerektigini ifade eden Kurti, Kosova'nin bu inisiyatifi siddetle reddettigini, AB'ye duyulan memnuniyetsizliklerin NATO'yu begenmeyen ve Rusya Federasyonu'nu kabul eden ülkeler tarafindan araçsallastirilmamasi gerektigini vurguladi.

Ev sahibi konumundaki Kuzey Makedonya Basbakani Zaev ise transatlantik baglar güçlü oldugunda Bati Balkanlar'in güçlü ve istikrarli oldugunu belirtti.

AB'nin öncelikler, kriterler veya üyelik tarihleri koyabilecegini söyleyen Zaev, ancak cografi konumu, kültürü ve Avrupa kimligi ile Avrupa'nin gelecegini belirleyemeyecegini sözlerine ekledi.

Kuzey Makedonya'nin güneybatisindaki Ohri ve Otesevo'da Kuzey Makedonya Disisleri Bakanligi tarafindan 1-2 Temmuz'da bölge ve AB ile ABD'den liderler ile temsilcilerin katildigi "Bati Balkanlar: Avrupa'nin bütün olmasi için eksik olan parça" konulu Prespa Diyalog Forumu düzenlendi.

Türkiye'yi temsilen foruma Disisleri Bakan Yardimcisi ve AB Baskani Büyükelçi Faruk Kaymakci katildi.
Kaynak: AA