AÜ Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatlarinin 25'Incisi Gerçeklestirildi

Akdeniz Üniversitesi, ulusal çapta 25. kez matematik olimpiyati düzenleyerek TÜBITAK Bilim Olimpiyatlarindan sonra en eski ve köklü olimpiyat sinavina ev sahipligi yapti.

AÜ Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatlarinin 25'Incisi Gerçeklestirildi


Ögrenci yetistiren okullar, olimpiyat sinavina hazirlanan ögrenciler ve matematik tutkusu olan herkes için köklü bir gelenege ve üne sahip olan Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatlarinda madalya alabilmek prestij açisindan önem tasiyor. Yarismada, sinav sorulari Prof. Dr. Ilham Aliyev, Prof. Dr. Mustafa Özdemir ve Doç. Dr. Baris Çolakoglu tarafindan hazirlandi. En yüksek puan alan ilk 5 ögrenciye tablet hediye edildi. Basarili ögrencilerin hediye ve madalyalari adreslerine kargo ile gönderildi. Ögrencilerin siralamalari ve okul basarilari Akdeniz Üniversitesi internet sitesinde yayinlandi.

“Sinavlar bu sene 2 asamali ve uzaktan online yapildi”

2020 yilinda 25’incisinin yapilmasi planlanan olimpiyat, pandemiden dolayi bu yil Akdeniz Üniversitesi Sinav Otomasyon Sistemi (ASOS) kullanilarak online yapildi. Uzaktan yapilan sinavda daha saglikli ölçme ve degerlendirme yapabilmek için sinav iki asamali olarak uygulandi. Ilk asamada degisken sorularin da oldugu 25 soruluk bir sinav yapildi ve bin ögrenciden 250 ögrenci ikinci asama sinava katilmaya hak kazandi. Ikinci asamada hem açik uçlu, hem de çoktan seçmeli sorular soruldu. Sinav sonuçlarina göre en basarili iller Izmir, Istanbul ve Kocaeli oldu. Ilerleyen yillarda, pandemi süreci bitse de sinavin iki asamali olarak yapilip sadece ikinci asamaya katilmaya hak kazanan ögrenciler için Antalya’da yüz yüze sinav yapilabilecegi bildirildi.



Olimpiyat sinav sonuçlarina göre, ögrenciler altin, gümüs ve bronz madalya ile ödüllendirildi. Bu yilki yarismada Izmir Fen Lisesi 4 altin, 2 gümüs ve 3 bronz madalya alarak önemli bir basari elde etti. Ayrica Azerbaycan’dan da bir ögrenci ilk 5’e girmeyi basardi. Antalya’dan sinava giren ve en yüksek puani alan ilk üç ögrenciye Antalya kategorisine göre madalyalar verildi.

Fen Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ilham Aliyev, “Ortaokul ve lise ögrencileri arasinda ve hatta bazi ülkelerin üniversite ögrencileri arasinda düzenlenen bilim yarismalari, bilime henüz ayak basmamis genç zihinlerin neler yapabilecegini görmek açisindan oldukça önemlidir. Ülkemizde matematik olimpiyatlari da genç yetenekleri zamaninda kesfetmek amaciyla yapilmaktadir. TÜBITAK’in ve çesitli üniversitelerin yillardan beri düzenlemekte oldugu matematik olimpiyatlarinda üstün yetenekli “küçük dehalar” erken yaslarindan kesfedilerek, okul müfredatinda olmayan ilginç matematiksel kavram ve teorilerle tanistiriliyor ve böylece, onlarin gelecekteki bilimsel çalismalarina zemin hazirlanmis olur. Çagimizda, dünyanin tüm ülkelerinde üstün yetenekli ögrenciler için bu tip yarismalar düzenleniyor. Bu nedenle Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi olarak bu yarismaya çok önem veriyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA