Afganistan'dan Çekilme Sürecini Tamamlamak Üzere Olan ABD, Bagram Hava Üssü'nü Afganlara Devretti

Afganistan'dan çekilme sürecini tamamlamak üzere olan ABD birlikleri, yaklasik 20 yildir birçok askeri operasyon için harekat noktasi olarak kullanilan Bagram Hava Üssü'nden ayrildi.

Kamuoyuna bilgi verme yetkileri olmadigi için isimlerinin sakli kalmasi kosuluyla Associated Press'e konusan iki ABD'li yetkili, üssün Afgan Ulusal Güvenlik ve Savunma Kuvvetleri'ne devredildigini bildirdi.

Yaklasik 20 yildir Afganistan'da varlik gösteren ve çekilme sürecini tamamlamak üzere olan ABD birlikleri, Bagram Hava Üssü'nden bugün ayrildi.

Bagram Hava Üssü, Afganistan'da NATO ve ABD öncülügünde yürütülen askeri operasyonlar için önemli bir harekat noktasiydi.

Görev süreleri boyunca ABD baskanlari George W. Bush, Barack Obama ve Donald Trump tarafindan ziyaret edilen Bagram Hava Üssü, ABD'nin ülkedeki varligi açisindan sembolik bir öneme sahipti.

ABD yönetimi, 29 Subat 2020'de Taliban ile anlasmaya varmis ve 1 Mayis 2021'de Afganistan'dan tamamen çekilecegi konusunda mutabik kalmisti.

Joe Biden yönetimi ise 1 Mayis'tan baslamak üzere, 11 Eylül'e kadar Afganistan'dan tamamen çekilmis olacaklarini açiklamisti.

Kaynak: AA