Van Valiligi'nden 'Düzensiz Göçmen Görüntüleri'ne Iliskin Açiklama Açiklamasi

'Olayin oldugu gün ve sonrasinda polis ekiplerince sürdürülen çalismalar neticesinde, videoya konu bölgeye yakin yerlesim yerinde bulunan metruk binalarda 1456 düzensiz göçmen yakalanmis, bunlari organize eden 11 kisi gözaltina alinmis ve 6'si çikarildiklari mahkemece tutuklanmistir' 'Düzensiz göçü engellemeye yönelik faaliyetler neticesinde 2021 yilinda TürkiyeIran sinirinin ilimiz sinirlarinda kalan hudut hattindan 34 bin 308 kisinin ülkemize yasa disi yollarla girisi engellenmistir' 'Sinir güvenliginin saglanmasi noktasinda sinir hattimizda ilave karakol ve kuleler yapilmakta olup, ayrica sinir güvenlik duvari insaatina baslanmis; 110 kilometre hendek kazilmis ve ilave hendek kazim çalismalari devam etmektedir'.

Van Valiligi, kentte düzensiz göçü engellemeye yönelik faaliyetler neticesinde Van sinirindaki hudut hattinda 34 bin 308 kisinin ülkeye yasa disi yollarla girisinin engellendigini bildirdi.

Valilikten yapilan açiklamada, bugün bazi yazili ve görsel basin organlari ile sosyal medya platformlarinda çok sayida düzensiz göçmenin bos arazide toplu sekilde yürüdügü fotograf ve videolar kullanilarak haberlerin yapildigi belirtildi.

Görüntülerin 10 Temmuz'da Ipekyolu ilçesine bagli Hacibekir Mahallesi'nin Erek Dagi istikametindeki açik arazide çekildigi aktarilan açiklamada, gerçeklesen olayin son dönemlerde kente takviye olarak gönderilen özel harekat ve kolluk personeli ile Il Jandarma Komutanliginca bölgeye sevk edilen takviye birliklerin, bölgede "sok ev" olarak tanimlanan ve göçmen kaçakçilarinin düzensiz göçmenleri saklamakta kullandigi evlere yönelik yaptigi operasyonlar neticesinde ortaya çiktiginin tespit edildigi vurgulandi.

- "110 kilometre hendek kazildi"

Olayin oldugu gün ve sonrasinda polis ekiplerince sürdürülen çalismalar neticesinde videoya konu bölgeye yakin yerlesim yerinde bulunan metruk binalarda 1456 düzensiz göçmenin yakalandigi belirtilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Bunlari organize eden 11 kisi gözaltina alinmis ve 6'si çikarildiklari mahkemece tutuklanmistir. Buna ek olarak göçmenlerin saklandiklari 11 baraka tarzi yapi yikilarak kullanilmaz hale getirilmistir. Ilimizde düzensiz göç ile mücadele faaliyetleri kararlilikla yürütülmekte olup, bu konuda görevli askeri sinir birliklerimiz ile Içisleri Bakanligimizca görevlendirilen jandarma ve polis güçlerimiz 24 saat esasina göre görev yapmakta, teknolojik imkanlardan ve özellikle insansiz hava araçlarimizdan azami ölçüde faydalanmaktadir. Düzensiz göçü engellemeye yönelik faaliyetler neticesinde 2021 yilinda Türkiye-Iran sinirinin ilimiz sinirlarinda kalan hudut hattindan 34 bin 308 kisinin ülkemize yasadisi yollarla girisi engellenmistir. Yine güvenlik kuvvetlerimizce 2021 yili içinde 27 bin 230 göçmen yakalanmis olup ayrica ayni yil içerisinde 716 organizatör yakalanarak haklarinda adli islem baslatilmistir."

Sinir güvenliginin saglanmasi noktasinda sinir hakkinda ilave karakol ve kulelerin de yapildigi bildirilen açiklama, söyle devam etti:

"Ayrica sinir güvenlik duvari insaatina baslanmis 110 kilometre hendek kazilmis ve ilave hendek kazim çalismalari devam etmektedir. Ayrica sinir boyunda 76 monoblok ve lego kulenin yapimi tamamlanmis, 103 elektro optik kule yapimi da devam etmektedir. Göçmen kaçakçiligiyla mücadele kapsaminda düzensiz göçmenlerin siniri geçmesinin engellenmesi, yakalanmasi, göçmen kaçakçiligi suçuna istirak eden veya organize eden kisi ve yapilarin tüm yönleriyle ortaya çikarilmasina yönelik çalismalarimiz kararlilikla sürdürülmektedir."

Kaynak: AA