Ingiltere'de Kovid-19 Asisi Ve Karantina Karsitlarinin Gösterisine Polis Müdahale Etti

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kisitlamalarinin kaldirildigi Ingiltere'de polis, asi ve karantina karsitlarinin düzenledigi eyleme müdahalede bulundu.

Baskent Londra'da Parlamento Meydani'nda toplanan göstericiler, "Asiya hayir, karantinaya hayir", "Çocuklarimizin üzerinden elinizi çekin", "Benim bedenim, benim kararim" yazili pankartlar tasiyarak, hükümetin Kovid-19 tedbirlerini protesto etti.

Kalabaligin artmasi üzerine eylemcilere ana yolu açmasi uyarisinda bulunan polis, ikazlarini dikkate almayan göstericilere müdahale etti, çok sayida gösterici gözaltina aldi.

Polisin sert müdahalesi sirasinda gözaltina alinan protestocular, "Nefes alamiyorum." diye bagirdi.

Kovid-19 asi karsitlarinin önceki haftalarda yaptigi gösterilerde yüzlerce kisi gözaltina alinmisti.

- Günlük vaka sayisinin 50 bini geçtigi Ingiltere'de Kovid-19 kisitlamalari kaldirildi

Kovid-19 vaka sayilarinin günlük 50 bini geçtigi Ingiltere'de 4 asamali plan dahilinde uygulanan Kovid-19 kisitlamalarinin sonuncusu bugün itibariyla kaldirildi.

Ingiltere'nin normallesme tarihi olarak duyurulan ve Basbakan Boris Johnson'in "Özgürlük Günü" diye adlandirdigi 19 Temmuz itibariyla 1 metre olan sosyal mesafe kurali ve maske zorunlulugu kaldirildi. Buna karsin, özellikle toplu tasima gibi kalabalik alanlarda halen maske takilmasi tavsiye ediliyor.

Kisitlamalarin kaldirilmasi kapsaminda, iç ve dis mekanlarda bir araya gelecek kisi sayisina iliskin sinirlama da ortadan kalkti. Gece kulüpleri ve barlar açildi, konser, sinema ve tiyatrolara katilim sayisindaki kisitlama kaldirildi.

- Bilim insanlarindan Ingiliz hükümetine uyari

Ingiliz Tabipler Birligi (BMA), Johnson'in 19 Temmuz'da Kovid-19 kisitlamalarini kaldirma kararinin, potansiyel olarak yikici sonuçlar dogurabilecegi uyarisinda bulunarak söz konusu karari "sorumsuzluk" olarak nitelemisti.

Aralarinda çok sayida doktor ve arastirmacinin yer aldigi 122 uluslararasi bilim insani, tip dergisi The Lancet'te yayinladigi açik mektupta, Ingiltere'nin Kovid-19 kisitlamalarini kaldirma planini kinamis ve bunu "tehlikeli ve etik olmayan bir deney" olarak nitelendirmisti.

Ingiliz hükümetinin Saglik Danismani Chris Whitty de Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatis sayilarinin haftalar içinde "oldukça korkutucu" seviyelere ulasabilecegi uyarisinda bulunmustu.

Kaynak: AA