Çin Ile Misir Arasinda Is Birligi Komitesi Anlasmasi Imzalandi

Misir Cumhurbaskani Sisi ile Çin Disisleri Bakani Yi'nin görüsmesinde, Hedasi Baraji krizi öne çikti.

Misir ile Çin arasinda ortak isbirligi komitesi kurulmasi için anlasma imzalandigi belirtildi.

Misir Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Disisleri Bakani Samih Sukri'nin, resmi temaslarda bulunmak üzere Misir'a gelen Çinli mevkidasi Wang Yi ile bir araya geldigi ifade edildi.

Açiklamada, iki ülke disisleri bakanlarinin görüsmesinde, ikili isbirligi, bölgesel ve uluslararasi arenadaki gelismelerin ele alindigi ve görüsmenin akabinde ortak isbirligi komitesi kurulmasi için anlasma imzalandigi bilgisine yer verildi.

Komitenin, iki ülke arasindaki isbirligi sürecini yönlendirmek ve degerlendirmek için kuruldugu kaydedildi.

Misir Disisleri Bakani Sukri, görüsmede, Çinli mevkidasina Hedasi Barajiyla ilgili son gelismeleri aktardi.

Sukri, Afrika Birliginin gözetiminde müzakerelerin yürütülmesi ve barajin doldurulmasi ve isletilmesiyle ilgili tüm taraflarin çikarlarini koruyan bir anlasmaya varilmasinin önemine isaret etti.

- Cumhurbaskani Sisi ile Yi'nin görüsmesinde "baraj krizi"

Cumhurbaskanligindan yapilan açiklamaya göre, Çin Disisleri Bakani Yi, Kahire ziyareti kapsaminda Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi tarafindan da kabul edildi.

Disisleri Bakani Yi, Sisi'ye Çin Devlet Baskani Si Cinping'in sözlü mesajini iletti.

Mesajda, "Çin'in, Misir'la stratejik iliskileri gelistirmeyi istedigi ve Misir'in kalkinma, terörle mücadele ve bölgede istikrarin saglanmasi konusunda yürüttügü çalismalari destekledigi" bilgisinin yer aldigi ifade edildi.

Sisi, görüsmede Çin Disisleri Bakanina, Misir'in, su kaynaklarinin güvenligini koruma konusundaki degismez tutumunu ve Hedasi Barajiyla ilgili baglayici bir anlasamaya varilmasinin gerekliligini iletti.

Çinli Bakan Yi ise Nil Nehri'nin Misir için tasidigi ehemmiyetin farkinda oldugunu ve ülkesinin, baraj krizinin, tüm taraflarin çikarini gözetecek sekilde çözülmesinden yana oldugunu dile getirdi.
Kaynak: AA