Kanada'da Yasayan Uygur Türkü Bilal Malik, Milletinin Özgürlügü Için 380 Kilometre Yürüdü

Malik, 4 Temmuz'da Toronto'dan basladigi yürüyüsünde Ottawa'ya ulasti.

Kanada'nin Toronto kentinde yasayan Uygur Türkü Bilal Malik, Çin'in Dogu Türkistan'daki baskici uygulamalarini protesto etmek amaciyla 380 kilometrelik "Özgürlük Yürüyüsü" yapti.

"Özgürlük Yürüyüsü" için Toronto kentinden yola çikan Bilal Malik, AA muhabirine, "Su an son varis noktam olan Ottawa'nin disindayim. Yarin sabah, baska kentlerden gelen, Uygur Türklerine ve davamiza destek veren kardeslerimle birlikte Federal Parlamento binasinda bulusup, Basbakan Trudeau'nun ofisine, taleplerimizi sunacagim." dedi.

Yürüyüsüne 4 Temmuz'da basladigini belirten Bilal Malik, "Güzergah boyunca insanlar, Uygur Türklerinin hakli mücadelesine desteklerini gösterdiler. Verdikleri imza ile hazirladigimiz metindeki taleplerimize katildilar." diye konustu.

Kanada Basbakani Justin Trudeau'ya seslenen Malik, taleplerini söyle siraladi:

"Kanada, dünyanin dört bir yaninda mahsur kalan tüm Uygur mültecileri, Kanada'ya getirmeli ve dünyadaki Uygur mültecilerin tamamina kapilarini açmalidir. Kanada, Uygurlara uygulanan soykirim gerekçesiyle Pekin Olimpiyatlari'ni boykot etmelidir. Trudeau hükümeti, Federal Parlamentonun kabul ettigi soykirim kararini tanimali ve buna uygun adimlar atmalidir."

Bilal Malik, dünyada su ana kadar alti ülkenin parlamentolarinda, Uygur soykiriminin tanindigini hatirlatti.

Kanada'nin öncülügünde 44 ülkenin, BM'de, 22 Haziran'da, Uygur soykiriminin arastirilmasi talebini imzaladigini animsatan Malik, "Ancak ironik bir sekilde Kanada Senatosu, 29 Haziran'da Çin'in Uygurlara yönelik muamelesini soykirim olarak tanima tasarisini reddetti. Kanada hükümeti, halkin temsil edildigi parlamento tarafindan kabul edilen Uygur soykirimi kararini bir an önce kabul edip harekete geçmeli." ifadesini kullandi.

Bu arada Kanadali bir belgesel yapimcisi da Bilal Malik'in yürüyüsünü görüntülüyor.

Malik, yapimcinin, yürüyüs görüntüleri esliginde Dogu Türkistan'daki Türk ve Müslümanlarin yasadiklari sorunlari belgesel haline getirecegini ifade etti.

- Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalari

Çin'de son yillarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller, uluslararasi kamuoyunca elestiriliyor.

Pekin'in "mesleki egitim merkezleri" olarak adlandirdigi, uluslararasi kamuoyunun ise "yeniden egitim kamplari" diye tanimladigi yerlerde, Birlesmis Milletler (BM) verilerine göre, en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rizasi disinda tutuluyor.

Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduguna, buralarda kaç kisinin olduguna ve söz konusu kisilerden ne kadarinin sosyal hayata döndügüne iliskin bilgi vermiyor.

BM ve diger uluslararasi örgütler, kamplarin incelemeye açilmasi çagrilarini yinelerken; Çin, kendi belirledigi birkaç kampin az sayida yabanci diplomat ve basin mensubu tarafindan kismen görülmesine izin verdi.

Çin makamlari, BM yetkililerinin dogrudan bilgi almak amaciyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.

Kaynak: AA