Disisleri Bakanligi'ndan BM'ye Hassasiyet Çagrisi

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç: 'Suriye'deki insani sorunlarin ilkeli, tarafsiz ve bagimsiz sekilde ele alinmasinin geregini bölgedeki BM temsilcilerine hatirlatiriz'.

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, dün Birlesmis Milletler (BM) Sam Mukim Koordinatörü ve Insani Koordinatörü, BM Suriye Krizi Bölgesel Insani Koordinatörü ve UNICEF'in Ortadogu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü tarafindan ortak açiklamadaki maddi hatalara, eksik ve yaniltici bilgilere iliskin olarak hassasiyet gösterilmesi çagrisinda bulundu.

Konuya iliskin sorulan soruya yazili yanit veren Bilgiç, Türkiye'nin Suriye'deki insani duruma dair BM ile düzenli temasta oldugunu belirterek, "Buna ragmen, BM’nin Sam’da Mukim Koordinatörü ve Insani Koordinatörü, BM Suriye Krizi Bölgesel Insani Koordinatörü ve UNICEF’in Ortadogu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü tarafindan yayinlanan 15 Temmuz 2021 tarihli ortak açiklama maddi hatalar ile eksik ve yaniltici bilgiler içermektedir." ifadelerini kullandi.

Bilgiç, Alluk Su Istasyonunun, Rasulayn yakinlarinda Suriye muhalefetinin kontrolü altinda bir bölgede yer aldigini ve elektrik enerjisiyle çalistigini hatirlatti.

Söz konusu istasyonun yani sira Rasulayn ve Tel Abyad bölgesinin tek elektrik kaynaginin ise güneyde olduguna dikkati çeken Bilgiç, "Terör örgütü PKK/PYD ve rejim, Alluk Su Istasyonu ve bölgeye gelen elektrigi kasitli olarak engellemektedir. Söz konusu elektrik kesintileri Istasyondan su tedarikini imkansiz kilmakta ve bölgedeki insani kosullarini zorlastirmaktadir." degerlendirmesinde bulundu.

Bilgiç, Rasulayn ve Tel Abyad bölgesinde 18 Nisan, Alluk Su Istasyonunda ise 26 Haziran tarihinden beri bu nedenle elektrik enerjisinin mevcut olmadiginin altini çizerek, "Keza rejim, Bab bölgesine içme ve tarim amaçli su tedarikini keyfi sekilde engellemeye devam etmektedir." ifadesini kullandi.

Ortak açiklamanin imzacilarinin Suriye'deki insani sorunlara seçici yaklastigini ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sirasinda muhalefetin kontrolü altinda yasayan yüzbinlerce sivilin elektrik ve sudan kasitli sekilde mahrum birakilmasinin yarattigi vahim sonuçlari göz ardi ettigine isaret eden Bilgiç cevabinda, "Suriye'deki insani sorunlarin ilkeli, tarafsiz ve bagimsiz sekilde ele alinmasinin geregini bölgedeki BM temsilcilerine hatirlatiriz." ifadesine yer verdi.
Kaynak: AA