Bakan Kurum, Rize'de Sel Ve Heyelanlar Hakkinda Degerlendirmede Bulundu Açiklamasi

'Su an itibariyla selin yasandigi tüm merkezlerimize içme suyu verilmis durumda. Içme suyu alamayan hiçbir ilçemiz beldemiz yok' 'Toplamda 11,5 milyon lira nakdi yardimimizi belediyelerimize ve il özel idaremize göndermis olduk'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Rize'de yasanan sel ve heyelan ile ilgili "Su an itibariyla selin yasandigi tüm merkezlerimize içme suyu verilmis durumda. Içme suyu alamayan hiçbir ilçemiz beldemiz yok." dedi.

Kurum, sel ve heyelan yasanan merkeze bagli Muradiye Beldesi ve Kömürcüler köyünde incelemelerde bulundu.

Kurum, inceleme sonrasinda gazetecilere yaptigi açiklamada, heyelanda vefat edenlerin cenazesine katildiklarini, kayip iki kisinin arandigini hatirlatti. Sel ve heyelanlardan 4 ana bölgenin daha fazla etkilendigine dikkati çeken Kurum, Güneysu ilçesi, Muradiye, Madenli ve Büyükköy beldelerinde çalismalarin es zamanli olarak devam ettigini belirtti. Olaylari yerinde tespit ettiklerini ifade eden Kurum, sunlari söyledi:

"Yapmis oldugumuz ilk günkü tespitler çerçevesinde Çayeli, Güneysu, Kalkandere ve bu saymis oldugum ilçe ve beldelerimizde 236 binada tespitler yapildi ve bu çerçevede 24 tane acil agir hasarli ve yikik bina tespit ettik. Tabii bir taraftan daha önceki depremler ve sellerde oldugu gibi hizli bir sekilde hasar tespit çalismalari yürütüyoruz. Insallah cumartesi hasar tespit çalismalarini tamamlamayi hedefliyoruz ve almis oldugumuz tespitler çerçevesinde de TOKI Baskanligimiz hizli bir sekilde 4 ilçemizde merkezde ve yine köylerinde çalismalarini yürütüyor. Bugün tespit çalismalari proje çalismalar baslatildi. Köylerde yapacagimiz altinda hayvanlarimiza bakacagimiz sekilde ahiri veya deposu üstünde de konutlari olmak suretiyle yöresel mimarisine uygun bir sekilde köy konutlarini, merkezde de zemin arti 3-4 kati geçmeyecek sekilde yöresel mimariye uygun konutlarimizi yapiyoruz."

Rize genelinde afete maruz alanlarda taskin riski altindaki binalarin tespitlerini yaptiklarina deginen Kurum, söyle devam etti:

"Bu tespitlerin bitmesine müteakipte dere güzergahi üzerinde bugün sizinle beraber gördük. Dere güzergahinda vatandaslarimizin kira yardimi tasinma yardimi vermek suretiyle saglam konutlara alacagiz. Bu selde hasar meydana gelmemis ancak bundan sonraki olasi sellerde hasar gelme ihtimali, olan taskin riski olan binalara iliskin çalismalarimizi da yürütüyoruz. Bu çalismayla da hasar tespitlerle es zamanli yürütüyoruz ve yine merkezde yogunlasan alanlarda konutlarimizi yapmak suretiyle insallah azami neticelenir. Taskin riski altindaki yapilari da bu alanlardan tasima sürecini de yürütüyoruz."

Çalismalarin titizlikle yürütüldügünü vurgulayan Kurum, "Su an itibariyla selin yasandigi tüm merkezlerimize içme suyu verilmis durumda. Içme suyu alamayan hiçbir ilçemiz beldemiz yok. Iller Bankasi Genel Müdürlügü bu durumda çalismalarimizi yürütüyor. Yine selden zarar gören belediyelerimize ve il özel idaremize Iller Bankasi Genel Müdürlügümüz eliyle yardimlarimizi yaptik. Toplamda 11,5 milyon lira nakdi yardimimizi belediyelerimize ve il özel idaremize göndermis olduk." diye konustu.

Kurum, vatandaslarin yarasini en kisa sürede sarmak için mücadele ettiklerini kaydetti.
Kaynak: AA