Saglik Bakani Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisinin Ardindan Açiklama Yapti Açiklamasi

'Elde edilen yeni bilgi ve tecrübelere göre 1. doz asisi tamamlanan vatandaslarimiz için Sinovac asisini olanlar 2. doz asilarini 4 hafta sonra, BioNTech asisi olanlar ise 2. doz asilarini ilk dozdan 3 hafta sonra olabilirler' 'Maalesef vaka sayisi artan illerimizle asilanma orani arasinda benzerlik var. Birkaç istisna disinda asi olma orani düsük olan illerimizde vaka sayilari bir önceki haftaya oranla birkaç kat yükseliyor' 'Bayramda bir araya gelirken kesinlikle tedbirlerden taviz vermemeliyiz. Tedbirsizlik elimizdeki silahlari etkisiz kilabilir. Tedbir güvencemizdir. Kapali ve havalandirmasi sinirli olan alanlarda kalabaliklara karismamali bayrami kendimize ve sevdiklerimize zarar veren hale getirmemeliyiz'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, Kovid-19 asisinin birinci dozunu Sinovac olanlarin ikinci dozlarini 4 hafta sonra, BioNTech olanlarin ise 3 hafta sonra yaptirabileceklerini bildirdi.

Bakan Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantisinin ardindan yaptigi açiklamada, toplantida vaka sayilarinin seyri, asi programi ve bayram tedbirlerinin görüsüldügünü belirtti.

Hizli yürütülen asilama programi sayesinde bugün itibariyla uygulanan asi miktarinin 60 milyon dozu geçtigini hatirlatan Koca, "Basindan beri bayramdan önce tüm 18 yas ve üzeri vatandaslarimizin en az bir doz asisini uygulamak istedigimizi ve bayrama böyle ulasmayi hedef olarak belirledik. Normale dönmek için en önemli basamagin bu oldugunu belirttik." ifadelerini kullandi.

Koca, illerde hedef nüfusun asi olma oranlarini günlük, asi doz uygulamalarini da anlik olarak paylastiklarina isaret ederek, "Haritada rengi maviye dönen illerimiz bizi heyecanlandiriyor ve salgindan kurtulusun umudunu ifade ediyor. Umuda giden yolda mesalelerimiz maviye dönen illerimiz." dedi.

- Vaka sayisi artan iller

Son bir haftada vaka sayilarinda yükselme egilimi olduguna dikkati çeken Koca, söyle devam etti:

"Eski ve aci tecrübelerimiz bunu kontrol etmenin çok maliyetli oldugunu gösteriyor. Maalesef vaka sayisi artan illerimizle asilanma orani arasinda benzerlik var. Birkaç istisna disinda asi olma orani düsük olan illerimizde vaka sayilari bir önceki haftaya oranla birkaç kat yükseliyor.

Önümüzde bir Ingiltere örnegi var. Salgin bitme noktasina gelmisken bir anda on binlerce vaka ile karsilastilar. Sevindirici olan artan vaka sayilari vefat sayilarini simdilik artirmiyor. Buna ragmen bu bize ders çikarmamiz gerektigini gösteren önemli bir örnek."

- "Elimizde asi silahinin yaninda bir de tedbirlere uyum gücü var"

Koca, koronavirüsün tabiati geregi mutasyona ugradigini, varyantlarin bulasma hizi ya da hasta etme kabiliyetini artirabildigini vurgulayarak, su degerlendirmelerde bulundu:

"Artan varyantlara karsi elimizde asi silahinin yaninda bir de tedbirlere uyum gücü var. Tedbirlere uyarak varyantlardan da korunabiliriz. Önümüzdeki günler özlemle bekledigimiz bayramin hemen öncesi. Bayramda bir araya gelirken kesinlikle tedbirlerden taviz vermemeliyiz. Tedbirsizlik, elimizdeki silahlari etkisiz kilabilir. Tedbir güvencemizdir. Kapali ve havalandirmasi sinirli olan alanlarda kalabaliklara karismamali bayrami kendimize ve sevdiklerimize zarar veren hale getirmemeliyiz. Bu bayram tedbirlere uyar ve asimizi olursak el öpüp birbirimize sarilmadan geçirecegimiz son bayram olacak. Son kez bu bayram birbirimizle temastan uzak duralim."

- Ikinci doz asilarin uygulanma zamani

Bilim Kurulu tarafindan asi uygulamasi konusunda bazi güncel gelismelerin degerlendirdigini belirten Koca, "Elde edilen yeni bilgi ve tecrübelere göre 1. doz asisi tamamlanan vatandaslarimiz için Sinovac asisini olanlar 2. doz asilarini 4 hafta sonra, BioNTech asisi olanlar ise 2. doz asilarini ilk dozdan 3 hafta sonra olabilirler. Sistemlerimizde asi hakki buna uygun olacak sekilde tanimlanmistir. Günü gelmisse randevunuzu alarak asi olmaya gidebilirsiniz. Hedefimiz bayrama güvenle girmek için bayrama kadar 1. ve 2. doz asilarimizi olmaktir." bilgisini paylasti.

- "Tedbirlere uymaz ve asimizi olmazsak telafisi güç günlerle karsilasabiliriz"

Koca, asi programinin basarisina ragmen vaka sayilarindaki artis egiliminin, salginin henüz bitmediginin göstergesi oldugunu söyleyerek, sunlari kaydetti:

"Elbette yeniden kisitlamalara ihtiyaç olacak bir gündemde degiliz. Ancak tedbirlere uymaz ve asimizi olmazsak telafisi güç günlerle karsilasabiliriz. Güçlü bir normale dönüsün sarti asi olarak toplum bagisikligi saglanana kadar tedbirlere uymaktir. Bu vesileyle simdiden Kurban Bayrami'nizi tebrik ediyor, saglik ve mutlulukla nicelerine sevdiklerinizle beraber ulasmanizi diliyorum."
Kaynak: AA