KKTC Cumhurbaskani Tatar Açiklamasi 'Türk Askerinin Oradan Çekilmesi Bizim Için Ölüm Fermanidir'

MERSIN – Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, federasyon meselesinin artik geride kaldigini belirterek, “50 yildir yapilan görüsmelerde federal bir Kibris cumhuriyeti istiyorlar. En fazla 15 sene sonra Türkiye’ye ‘Sen Avrupa Birliginde degilsin. Kibris’tan yavas yavas çekilmen lazim’ diyecekler. Türk askerinin oradan çekilmesi bizim için ölüm fermani demektir” dedi.

KKTC Cumhurbaskani Tatar Açiklamasi 'Türk Askerinin Oradan Çekilmesi Bizim Için Ölüm Fermanidir'
Bir dizi programa katilmak üzere dün İçel’e gelen KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, 20 Temmuz Baris ve Özgürlük Bayrami’nin 47’nci yildönümü dolayisiyla Toroslar Belediyesi tarafindan Rauf Raif Denktas Parki’nda düzenlenen törene katildi.

Merkez Toroslar ilçesindeki parkta gerçeklestirilen törene İçel Valisi Ali Ihsan Su, Toroslar Kaymakami Ahmet Hikmet Sahin, Toroslar Belediye Baskani Sayin Atsiz Afsin Yilmaz, İçel milletvekilleri ile vatandaslar katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan törende, sehitler için dua okunmasinin ardindan mehteran takimi bir gösteri sundu.

Gösterinin ardindan bir konusma yapan Cumhurbaskani Tatar, Toroslar’in kendisi için çok önemli ve anlamli oldugunu, her sabah kalktiginda Girne’den Toroslar’a baktigini söyledi.

Bugün Rauf Raif Denktas Parki’nda olmaktan büyük bir heyecan duydugunu belirten Tatar, parkin hazirlanmasinda emegi geçenlere tesekkür etti.

“20 Temmuz 1974, Kibrisli Türklerin tarihinde bir dönüm noktasiydi”

1960 dogumlu oldugunu ve o yillarda Kibris’ta büyük bir mücadele oldugunu dile getiren Tatar, 1950’li yillardan baslayan Rumlarin ‘enosis’, Kibris’i Yunanistan’a baglama hayalleri ve sonrasinda Kibris Türk halkina yönelik siddet, soykirim, zulüm, baski, yakaladiklarini katlettiklerini ifade etti.

1960’li yillarda EOKA teröristleriyle mücadele eden Kibrisli Türklerin her zaman yanlarinda Türkiye Cumhuriyetini bulduklarini vurgulayan Tatar, Türkiye’nin her zaman yanlarinda oldugunun altini çizdi. 1974’e kadar olan dönemde Türkiye’nin garantörlük hakkini kullanarak hem havadan hem denizden müdahale ettigini ve Kibrisli Türklere katkilarini devam ettiklerini belirten Tatar, “Ama en önemlisi 1974. 15 Temmuz 1974 tarihinde Yunanistan’daki cunta, Kibris’taki isbirlikçileriyle bir gecede Kibris’i Yunanistan’a baglama hayalleriyle darbeyle Makarios’ u indirmis, Helen cumhuriyeti ilan etmistir. Ama Türkiye’miz garantörlük hakkini kullanarak, mesru bir zeminde kahraman Türk ordusunu, o zamanin basbakani merhum Bülent Ecevit ve Yardimcisi Necmettin Erbakan’in talimatlariyla Mehmetçigin adaya çiktigini gördük. 20 Temmuz 1974, Kibrisli Türklerin tarihinde bir dönüm noktasiydi, çünkü soykirimdan ve yok olusun hemen ardindan Rumlarin yaptigi bir hatayla Mehmetçik adaya çikiyor ve o gün Kibris Türkü bagimsizligina ve özgürlügüne kavusuyor” dedi.

KKTC’de 20 Temmuz kutlamalari için hazirliklarin sürdügünü ifade eden Tatar, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da o gün KKTC’de olacagini, Kurban Bayrami ile birlikte iki bayrami coskuyla birlikte kutlayacaklarini söyledi.



“Türk askerinin oradan çekilmesi bizim için ölüm fermani demektir“

Federasyon meselesinin artik geride kaldigini vurgulayan Tatar, “50 yildir yapilan görüsmelerde federal bir Kibris cumhuriyeti ve onun içerisine çekilecek olan Kibrisli Türkler, zaman içerisinde kendilerini bir azinlik olarak, Türkiye de Avrupa Birliginde olmadigi için en fazla 15 sene sonra Türkiye’ye ‘Sen Avrupa Birliginde degilsin. Kibris’tan yavas yavas çekilmen lazim’ diyecekler. Türk askerinin oradan çekilmesi bizim için ölüm fermani demektir. Türkiye’nin oradan çekilmesi, bizim artik büyük bir üzüntüyle Toroslar’i seyretmemiz demektir. Dolayisiyla 1974’te kazandigimiz zafer, etle tirnak, ayni milletin evlatlari olarak ortaya koydugumuz basarilar ve Dogu Akdeniz’de su anda yakaladigimiz üstünlük, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin güçlenmesi, bir devlet olarak köklesmesi, bagimsizlik, özgürlük ve Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte köklesmeye devam ediyor olmamiz bizlerin üstünlügüdür, basarisidir. Kibrisli Türkler hiçbir zaman bagimsizliklari ve özgürlüklerinden vazgeçmeyeceklerdir” diye konustu.



“Biz rüsvetle satin alinacak bir halk degiliz. Biz onurlu, haysiyetli bir halkiz”

Tüm dünyaya karsi elde edilen basarinin kolay olmadiginin altini çizen Tatar, “Büyük bedeller ödenmis, büyük acilar çekilmis, göçler yasanmis, bir noktada soykirimla yok olma noktasina gelmis bir halkin öngörüsü, cesareti, kahramanligi, destan yazmasiyla elde edilmis bir basaridir. Dolayisiyla kendimizle gurur duyuyoruz. Gençlerimize hep Kibris’ta nelerin yasandigini, Türkiye’mizin her zaman yanimizda oldugunu ve bugün ekonomik bir takim rüsvetlerle ‘Sizleri Avrupa Birligine alacagiz. Sizlere müreffeh bir gelecek verecegiz. Sizin isiniz bizimledir, ne istersiniz siz Türkiye’den’ diyenlere benim cevabim; kendilerine kalsin, biz rüsvetle satin alinacak bir halk degiliz. Biz onurlu, haysiyetli bir halkiz ve gelecegimiz için bagimsizligimiza, özgürlügüme ve her zaman bizim yanimizda olan Türkiye Cumhuriyeti’ne, Türk halkina gönülden bagli, gelecekte de her türlü cesareti gösterecek bir halkiz” ifadelerini kullandi.

“Kibris Türk’tür, Türk yurdudur, Türk kalmasi tarihin namus konusudur”

Toroslar Belediye Baskani Yilmaz da Kibris Baris Harekati’nin 47’nci yildönümünde Cumhurbaskani Tatar’i agirlamaktan onur duyduklarini söyledi.

Yilmaz, “Bundan 47 yil önce kahraman Türk ordusu; Kibris Türklerinin ugradigi baski ve zulmü ortadan kaldirmak amaciyla adaya ayak basarak, diplomatik ve askeri gücünü tüm dünyaya gösterdi. O gün tüm dünya ögrendi ki; Kibris bir cografyadan daha fazlasidir. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin güvenligi demek, Türkiye’nin güvenligi demektir. Bagimsizligi, Türkiye’nin bagimsizligiyla es anlamlidir. Kibris Türk’tür, Türk yurdudur, Türk kalmasi tarihin namus konusudur. Besparmak Daglari’na dökülen sehit kanlari hiçbir sart altinda silinmeyecek, emanetleri asla çignetilmeyecektir” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan Cumhurbaskani Tatar ve protokol üyeleri, Rauf Raif Denktas Parki içerisinde açilan Gazeteci Kurtar Çakin’in Kibris Baris Harekati Fotograf Sergisi ile Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Egitim Kurslari Yöresel Ürünler Sergisini gezdi.

Yöresel çadirda bazlama pisiren kadinlarla da sohbet eden Tatar, bir ara sacin basina da geçerek ekmek pisirdi.
Kaynak: İHA