Bakan Koca Açiklamasi 'Sinovac'ta 2. Doz Asilar Ilk Dozdan 4 Hafta, Biontech'te Ise 3 Hafta Sonra Olabilir'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, “Bilim Kurulumuz asi uygulamasi konusunda da bazi güncel gelismeleri degerlendirdi. Elde edilen yeni bilgi ve tecrübelere göre 1. doz asisi tamamlanan vatandaslarimiz için Sinovac asisini olanlar 2. doz asilarini 4 hafta sonra, Biontech asisi olanlar ise 2. doz asilarini ilk dozdan 3 hafta sonra olabilirler” dedi.

Bakan Koca Açiklamasi 'Sinovac'ta 2. Doz Asilar Ilk Dozdan 4 Hafta, Biontech'te Ise 3 Hafta Sonra Olabilir'
Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu, Bakan Fahrettin Koca baskanliginda online olarak toplandi. Kurul sonrasinda YouTube üzerinden bir açiklama yapan Bakan Koca, “Koronavirüs Bilim Kurulu bugün vaka sayilarinin seyri, asi programimiz ve Bayram tedbirlerini görüsmek üzere toplandi. Bildiginiz gibi hizli bir asi programi yürüterek bugün itibariyle 60 milyon dozdan fazla asi uyguladik. Basindan beri bayramdan önce tüm 18 yas ve üzeri vatandaslarimizin en az 1 doz asisini uygulamak istedigimizi ve Bayrama böyle ulasmayi hedef olarak belirledik. Normale dönmek için en önemli basamagin bu oldugunu belirttik. Illerimizde hedef nüfusun asi olma oranlarini günlük ve asi doz uygulamalarini anlik olarak sizlerle paylasiyoruz. Haritada rengi maviye dönen illerimiz bizi heyecanlandiriyor ve salgindan kurtulusun umudunu ifade ediyor. Umuda giden yolda mesalelerimiz maviye dönen illerimiz” ifadelerini kullandi.

“Birkaç istisna disinda asi olma orani düsük olan illerimizde vaka sayilari bir önceki haftaya oranla birkaç kat yükseliyor”

Son bir haftada vaka sayilarinda bir yükselme egilimi olduguna dikkat çeken Bakan Koca, “Eski ve aci tecrübelerimiz bunu kontrol etmenin çok maliyetli oldugunu gösteriyor. Maalesef vaka sayisi artan illerimizle asilanma orani arasinda benzerlik var. Birkaç istisna disinda asi olma orani düsük olan illerimizde vaka sayilari bir önceki haftaya oranla birkaç kat yükseliyor. Önümüzde bir Ingiltere örnegi var. Salgin bitme noktasina gelmisken bir anda on binlerce vaka ile karsilastilar. Sevindirici olan artan vaka sayilari vefat sayilarini simdilik artirmiyor. Buna ragmen bu bize ders çikarmamiz gerektigini gösteren önemli bir örnek. Korona virüs tabiati geregi mutasyona ugruyor ve varyantlari bulasma hizini ya da hasta etme kabiliyetini artirabiliyor. Artan varyantlara karsi elimizde asi silahinin yaninda bir de tedbirlere uyum gücü var. Tedbirlere uyarak varyantlardan da korunabiliriz” seklinde konustu.



“Bu bayram tedbirlere uyar ve asimizi olursak el öpüp birbirimize sarilmadan geçirecegimiz son bayram olacak”

Yaklasan Kurban Bayrami öncesinde de vatandaslara uyarilarda bulunan Bakan Koca, “Önümüzdeki günler özlemle bekledigimiz bayramin hemen öncesi. Bayramda bir araya gelirken kesinlikle tedbirlerden taviz vermemeliyiz. Tedbirsizlik elimizdeki silahlari etkisiz kilabilir. Tedbir güvencemizdir. Kapali ve havalandirmasi sinirli olan alanlarda kalabaliklara karismamali bayrami kendimize ve sevdiklerimize zarar veren hale getirmemeliyiz. Bu bayram tedbirlere uyar ve asimizi olursak el öpüp birbirimize sarilmadan geçirecegimiz son bayram olacak. Son kez bu bayram birbirimizle temastan uzak duralim” diye konustu.



“Sinovac asisini olanlar 2. doz asilarini 4 hafta sonra, Biontech asisi olanlar ise 2. doz asilarini ilk dozdan 3 hafta sonra olabilirler”

Asilama programinda Bilim Kurulu tavsiyesi dogrultusunda bir güncelleme de oldugunu belirten Saglik Bakani Koca sunlari kaydetti:

“Bilim Kurulumuz asi uygulamasi konusunda da bazi güncel gelismeleri degerlendirdi. Elde edilen yeni bilgi ve tecrübelere göre 1. doz asisi tamamlanan vatandaslarimiz için Sinovac asisini olanlar 2. doz asilarini 4 hafta sonra, Biontech asisi olanlar ise 2. doz asilarini ilk dozdan 3 hafta sonra olabilirler. Sistemlerimizde asi hakki buna uygun olacak sekilde tanimlanmistir. Günü gelmisse randevunuzu alarak asi olmaya gidebilirsiniz. Hedefimiz bayrama güvenle girmek için bayrama kadar 1. ve 2. doz asilarimizi olmaktir.

Asi programimizin basarisina ragmen vaka sayilarinda artis egilimi var. Bu salginin henüz bitmediginin göstergesidir. Elbette yeniden kisitlamalara ihtiyaç olacak bir gündemde degiliz. Ancak, tedbirlere uymaz ve asimizi olmazsak telafisi güç günlerle karsilasabiliriz. Güçlü bir normale dönüsün sarti asi olarak toplum bagisikligi saglanana kadar tedbirlere uymaktir. Bu vesile ile simdiden Kurban Bayraminizi tebrik ediyor, saglik ve mutlulukla nicelerine sevdiklerinizle beraber ulasmanizi diliyorum.”
Kaynak: İHA