BAE Açiklamasi OPEC+ Ile Müzakereler Devam Ediyor; Henüz Bir Anlasmaya Varilamadi

Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) Enerji ve Alt Yapi Bakanligi, ülkesi ile Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubu arasindaki müzakerelerin devam ettigini belirterek, "üretim kotasi" konusunda anlasmaya varildigi söylentilerini yalanladi.

BAE resmi ajansi WAM'in haberine göre, Bakanliktan yapilan yazili açiklamada, konuyla ilgili medyada çikan haberlerin takip edildigi vurgulandi.

Açiklamada, "Ilgili taraflar arasinda yapici müzakereler devam ediyor. OPEC+ grubu ile henüz bir anlasmaya varilmadi." ifadeleri kullanildi.

Amerikan "Bloomberg" haber ajansi, BAE'nin agustos ayindan itibaren üretim kisitlamalarini gevsetmek üzere "OPEC+" ile uzlasiya vardigini yazmisti.

Haberde, BAE'nin günlük petrol üretimini 3,1 milyon varilden 3,65 milyon varile çikarmasi konusunda anlasildigi ifade edilmisti.

Temmuz ayi basinda gerçeklestirilen görüsmelerde agustos ayi itibariyla uygulanacak üretim politikasina yönelik anlasmaya varilamamasi üzerine 5 Temmuz'da üçüncü kez bir araya gelmesi planlanan OPEC+ grubu, üye ülkeler arasinda uzlasmaya varilamamasi sonucunda sürpriz bir kararla 18. Bakanlar Toplantisi’ni iptal etmisti.

Görüsmelerde agustos-aralik döneminde petrol üretiminin her ay günlük 400 bin varil artirilmasi ve mevcut üretim kesintisi anlasmasinin 2022 yili sonuna kadar uzatilmasi önerisi, üye ülkelerin çogunlugu tarafindan desteklense de görüsmeler Birlesik Arap Emirlikleri’nin "üretim kotasinin artirilmasi" istegi üzerine sonuçsuz kalmisti.

Kaynak: AA